Belföld

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

Koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a roma holokauszt áldozatainak emléknapján Budapesten a IX. kerületi Nehru parton lévő roma holokauszt emlékműnél hétfőn.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) és a Holocaust Közalapítvány rendezvényének szónokai az emlékezés és emlékeztetés fontossága mellett a rasszizmus felszámolásáért emelték fel szavukat.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman emlékező beszédében úgy fogalmazott: a rasszizmus speciális válfaja a tagadás és az elhallgatás, és csak elegendő tudással lehet emlékezni.
Hozzátette: a túlélőkkel lassan az emlékek is kihalnak, elhomályosodnak, ezért bármilyen fájdalmas is az emlékezés, be kell oltanunk magunkat a náci eszmeiség vírusa ellen.

Megjegyezte, az idő múltával és a tudatlanság miatt ma már sokan megkérdőjelezik a náci borzalmakat, ezért fel kell világosítani az új nemzedéket, meg kell ismertetni a feldolgozhatatlan bűnökkel, és tovább adni az emlékezést, amely minden egyes ember feladata és kötelessége.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa utalt arra, hogy a felejtés nem jelenthet megoldást, bár erre hivatkozott a Pest megyei település, Tatárszentgyörgy képviselő-testülete, amikor nem engedte felállítani a romagyilkosságok két áldozatának emlékére készített szobrot.

Horváth Aladár, az RPA elnöke azt mondta: a nácizmus nem a gyilkosságokkal, hanem politikai megbélyegzéssel, megkülönböztetéssel kezdődik, amikor faji és szociális alapon szelektálnak a társadalom tagjai között, amikor a társadalom eltűri és támogatja az iskolai szegregációt, a munkahelyi diszkriminációt, a lakóhelyi gettósodást, amikor bűnöző népcsoportnak minősítik a cigányságot.

A roma jogvédő kijelentette: a magyarországi demokrácia oda jutott, hogy parlamenti erővé emeltek egy nyíltan cigányellenes, antiszemita, homofób újnyilas pártot.
Horváth Aladár azt mondta: az idei országgyűlési választásokon azért fordultak el cigányok százezrei a “magatehetetlen és korrupt baloldali és liberális pártoktól”, mert abban bíztak, hogy a Fidesz megvédi őket a középkori állapotoktól, ugyanis a cigányság a legkiszolgáltatottabb és legvédtelenebb népcsoport.

“Ezért ma a legfontosabb kérdés számunkra, hogy a Fidesz-KDNP vezette kormányzat lebontja-e a magyar jogállamiság intézményrendszerét, vagy megerősíti” – mondta az RPA elnöke, hozzátéve, az is kérdés, a nemzeti összetartozás politikája kiterjed-e a leszakadt, két évtizede magára hagyott és megvetett cigányokra, vagy újabb évtizedekre le kell mondaniuk az “újkori gettókból” való kiszabadulásról.

Feltette a kérdést, hogy lesz-e 200 ezer új munkahely a cigányok számára, vagy a harmadik generáció is jövőtlen és bűnbak lesz, mert a három csapás törvénnyel, új börtönök építésével nem lehet a legsúlyosabb társadalmi-szociális gondokat orvosolni, csak újakat teremteni.

Horváth Aladár szerint meg kell találni a romák méltó helyét a mai gazdaságban, a munka világában, a modern társadalomban, de ennek alapvető feltétele, hogy a szélsőségesek ne kerüljenek a végrehajtó hatalom közelébe.

A megemlékezés végén a vészkorszak áldozatainak emléke előtt tisztelegve a diplomáciai testületek, civil szervezetek és pártok képviselői koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál, és gyertyát gyújtottak az elmúlt két évben történt, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosságok áldozatainak emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik