Belföld

A VIII. kerületben szavazhat a legtöbb kisebbségi

Az október 3-ai kisebbségi választáson Budapesten várhatóan a VIII. és a XVIII. kerületben szavaz majd a legtöbb kisebbségi választó, míg a legkevesebben az I. és a XII. kerületben jelentkeztek a jegyzékbe - derül ki az Országos Választási Iroda világhálós oldalán közzétett adatokból.

A legfrissebb tájékoztatás szerint a főváros valamennyi kerületében tartanak majd kisebbségi választást az önkormányzati választással egy napon.
A legtöbben, 1.735-en a VIII. kerületben jelentkeztek a választói jegyzékbe, közülük a legtöbben, 1221-en cigányok. A XVIII. kerületben 1639-en jelezték szavazási szándékukat, itt a legtöbben, 802-en a német kisebbségi önkormányzat megválasztásában kívánnak részt venni.

Kilencszáz felett volt még a magukat névjegyzékbe vetető kisebbségi választók száma a IX., a XIII., a XXIII., a III., a VII. és a XIV. kerületben. A legkevesebben az I. és a XII. kerületben jelentkeztek az október 3-ai szavazásra; előbbiben 222-en, míg utóbbiban 386-an kerültek fel a jegyzékbe.

Budapest egész területén jelenleg összesen 228 294-en szerepelnek a 13 kisebbségi jegyzék valamelyikében, a legtöbben 133.680-an cigányok és 46.638-an németek.

A települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásán az a magyar állampolgár vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe. A települési kisebbségi önkormányzati választást a helyi választási bizottságnak legkésőbb augusztus 9-ig ki kell írnia, feltéve, hogy a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik