Belföld

A tartalékkeretet is felhasználják a helyreállításra

A júniusi árvíz miatt az országban 349 összedőlt, lakhatatlanná vált ingatlant kell újjáépíteni. Csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 317-et. Éppen ezért a kormányhatározat alapján erre a célra szánt összeg tartalékkeretét is igénybe kell venni - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ma miskolci sajtótájékoztatóján.

A nyár eleji árvízben az ország hét megyéjének 37 településén 317 magántulajdonú ingatlan dőlt össze, károsodott helyreállíthatatlanul, ez a szám azonban az elmúlt hetekben nőtt, Bakondi György tájékoztatása szerint 349-re.

A helyreállításról, újjáépítésről szóló július 9-i kormányhatározat 3 milliárd 170 millió forint azonnali támogatást biztosított az árvíz miatt megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsult 317 magánlakóházban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére.
Miután ez a szám nőtt, az összeg 10 százaléknyi tartalékkeretéből azon települések is részesülnek a támogatásból, amelyeken az árvíz levonulása után dőltek össze, váltak lakhatatlanná házak – mondta a főigazgató, példaként felhozva Abaújkért, Abaújszántót, Boldvát, Gelejt.

Felsőzsolca a korábban odaítélt 1,7 milliárd forint helyett 1,809 milliárd forintot kap, mert ott már 201 épület vált rommá, 28-cal több, mint amikor a kormányhatározat megjelent.

A szerdai ülésén úgy határozott: Borsod megyében nemcsak a helyreállítást finanszírozza, hanem a kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületek – óvodák, bölcsődék, szociális otthonok – helyreállítását is. A közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint a belügyminiszter utasítása alapján a régió államigazgatási hivatala közvetlenül és a helyszínen nyújt segítséget a rendeletalkotásban, a döntéshozatalban, a pénzeszközök felosztásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik