Belföld

Az árvízi tartalékkerethez is hozzá kell nyúlni

Nőtt az árvízi pusztítás miatt újjáépítendő ingatlanok száma a néhány héttel ezelőtti adatokhoz képest.

Az újjáépítésre szánt összeg tartalékkeretét is igénybe kell venni – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Miskolcon. A júniusi árvíz miatt az országban 349 összedőlt, lakhatatlanná vált ingatlant kell újjáépíteni, csupán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 317-et. A július 9-i kormányhatározat 3 milliárd 170 millió forint azonnali támogatást biztosított a megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsult magánlakóházban élők lakhatási feltételeinek megteremtésére. Akkor az adatok még néhány tucattal kevesebb épületről szóltak.

Az összeg tíz százaléknyi tartalékkeretéből most azon településekre jut támogatás, amelyeken az árvíz levonulása után váltak lakhatatlanná házak. Felsőzsolca például a korábban odaítélt 1,7 milliárd forint helyett 1,809 milliárd forintot kap, mert ott már 201 épület vált rommá, 28-cal több, mint amikor a kormányhatározat megjelent.

Bakondi György emlékeztetett arra is, hogy a kormány úgy határozott: Borsod megyében a kötelező önkormányzati feladatot ellátó épületek – óvodák, bölcsődék, szociális otthonok – helyreállítását is finanszírozza, ehhez pedig külön fejlesztési projektet indítanak.

AJÁNLOTT LINK:

A tartalékkeretet is felhasználják az árvízi helyreállításra (MR1-Kossuth.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik