Belföld

Kaltenbach is nemet mondott

Kaltenbach Jenő volt az MSZP által előhúzott utolsó kártya a közös MSZP-LMP főpolgármester személyére, ám a zöld párt, sőt maga a jelölt is visszautasította a felkérést. Schiferrel azért találkoztak.

Az MSZP pánikszerű személykeresési technikái lassan a párt névjegyévé válnak. Az emlékezetes, a nyilvánosság előtt folyó miniszterelnök-vadászat és a háttérben folyó köztársaságielnök-jelölt keresést követően a párt főpolgármester-jeöltjét is hasonló technikával keresi. Most éppen Kaltenbach Jenő volt etnikai és kisebbségi ombudsman neve ugrott be.

A Szegedi Tudományegyetem Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszékét vezető docens az fn.hu-nak elmondta, elfogadta a szocialista párt meghívását és részt vett a tárgyaláson, melyen jelöléséről döntöttek volna, de kategorikusan elutasította a jelölést, amikor kiderült, hogy az MSZP jelölné.

Kérdésünkre, hogy LMP jelöltként elképzelhetőnek találta e volna az indulást, igennel válaszolt. Ebben az esetben főpolgármester-jelöltként elsősorban az LMP által képviselt és egyeztetett irányvonalat követte volna a kampány során és győzelem esetén a főpolgármesteri tisztségben is. Hozzátette, személy szerint a közlekedést tartja a budapestiek legfontosabb problémájának.

A volt ombudsman lapunknak nyilatkozva úgy vélte, az MSZP-nél ad hoc ötletelés után került elő az ő neve, ezt bizonyítja a hirtelen megkeresés és az nemleges választ követő végleges döntés Horváth Csaba személye mellett. Kérdésre válaszolva elmondta, Schiffer Andrással azért találkozott, de egészen más ügyben.

A szocialisták a megrázó tavaszi választási vereséget követően az októberi önkormányzati választásokra készülve az egyetlen lehetséges együttműködő partnert az LMP-ben látták. Ám ez az érzés nem kölcsönös, a semmiből majdnem 8 százalékot elért kis párt nem óhajt egy bukott párt sámlija lenni, hiszen ezzel saját esélyeit is rontaná az önkormányzati választásokon.

Az MSZP az utolsó pillanatig igyekezett közös főpolgármester-jelölést tető alá hozni az ökopárttal, ezzel megakadályozva, hogy Tarlós István fideszes jelölt kerüljön a főváros élére a következő négy évre. Az LMP azonban már előre kijelentette, saját jelöltet állítanak Budapesten. A döntés az ideológiai különbségek mellett arra is visszavezethető, hogy az LMP a fővárosban messze az országos átlagon felül teljesített, néhány körzetben második helyezést is produkálva.

Kaltenbach Jenő 2008 eleje óta a Független Rendészeti Panasztestület elnöki tisztségét töltötte be. Ez volt a harmadik olyan poszt, melyet kétharmados parlamenti döntést követően foglalt el. Tisztségéről idén július elsejei hatállyal lemondott megelőzvén eltávolítását, melyet a testület jobboldali tagjai már tavaly ősszel kezdeményeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik