Belföld

Budai: hamisan tanúskodott Gyurcsány és Bajnai

Dokumentumok igazolják, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt - közölte Budai Gyula miniszterelnöki megbízott.

Budai Gyula elmondása szerint birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amelyet Bajnai Gordonnak címzett az izraeli befektető, illetve amit Bajnai Gordon és Veres János volt pénzügyminiszter írt az izraeli befektetőnek. A 2008. május 26-i kormányülésről szóló dokumentum angol nyelvű változata is megtalálható a levelezésben, amely alapján állítható, hogy mind a két volt kormányfő “valótlan tartalmú, hamis tanúvallomást” tett az ügyészségi meghallgatásán – közölte.

Bemutatta a leveleket

Mind a két volt miniszterelnöknek konkrét tudomása volt több olyan tényről, amely Sukoró ügyében döntő lehet – fűzte hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Budai Gyula – aki a sajtótájékoztatón be is mutatta a leveleket – elmondta: a legkorábbi, birtokában lévő dokumentum Bajnai Gordon 2008. január 21-én, a King’s City menedzsmentigazgatójának írt levele, majd ezt követi egy 2008. áprilisi és egy augusztusi, szintén Bajnai Gordon által jegyzett angol nyelvű levél. Ezek “konkrétan ellentétesek” a volt kormányfő ügyészségen tett vallomásával – jelentette ki.

“Gyurcsány is mindenről tudott”

Bajnai Gordon mindenről tudott, ami a kaszinóberuházással kapcsolatos, folyamatosan kapcsolatban állt az izraeli befektetővel – szögezte le a miniszterelnöki megbízott. Kiemelte: a május 26-i kormányülésről készült dokumentum szerint Bajnai Gordonnak hetente kellett jelentést tennie Gyurcsány Ferencnek azzal kapcsolatban, hogyan áll a kaszinóberuházás. Így Gyurcsány Ferencnek is mindenről tudomása volt, s ő határozta meg a 2008. május 26-i zárt kormányülésen, kinek milyen feladata van a beruházással kapcsolatban.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta, a volt kormányfők “hazudtak abban, hogy a 2008. május 26-i kormányülés előtt nem voltak információik”, és csak ezt követően szereztek tudomást a beruházásról.

A CD is bizonyíték

A miniszterelnöki megbízott bemutatott egy CD-t is, amely elmondása szerint a vagyongazdálkodási tanács 2008. július 30-i ülésről készült. A hangfelvételt, amely arról szól, hogy a beruházás Gyurcsány Ferenc utasítására történt, jövő héten adja át az ügyészségnek. Ezek után az ügyészség feladata, hogy az ellentmondásokat feloldja – jegyezte meg.

Budai Gyula arra a kérdésre, hogy a hamis tanúzás miatt tesz-e feljelentést, elmondta: az ügyészségnek ugyanúgy rendelkezésre állnak a fenti kormányzati iratok. “Hamis tanúzás tekintetében pedig hivatalból kötelesek eljárni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik