Belföld

Stabil Fidesz-fölényt mér a Századvég

A Századvég júliusi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség társadalmi támogatottsága továbbra is hatalmas, mintegy négyszerese a szocialistákénak.

A kormányzati erőt adó pártszövetség jelentős társadalmi támogatottsága a választások óta eltelt mintegy három hónap alatt alapjaiban nem változott. A kétharmados parlamenti többséget biztosító lakossági szimpátia a Fidesz-KDNP vonatkozásában április óta folyamatosan kimutatható – derül ki a Századvég felméréséből.

Júliusban mind az összes megkérdezett, mind a biztos szavazó pártválasztók csoportjában a kormánypártok támogatottsága közel négyszerese az ellenzék vezető erejét adó MSZP támogatottságának. Amíg júliusban az összes megkérdezett majd fele (46 százalék) szavazna a Fideszre, addig a szocialista pártot a válaszadók 12, a Jobbikot 8, az LMP-t pedig 6 százaléka támogatja.

A Fidesz-KDNP fölénye a biztos szavazó pártválasztók esetében is jól látható. A kormánypártokra ezen a bázison a megkérdezettek 64 százaléka voksolna, szemben a parlamenti ellenzéket alkotó MSZP-re adott 16, a Jobbikra adott 10, és az LMP-re adott 8 százaléknyi szavazati aránnyal. A választásokon való, országos részvételi szándék továbbra is magas, egy esetleges parlamenti választáson a megkérdezettek több mint hattizede (61 százalék) biztosan részt venne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik