Belföld

A magyar répáról beszélt a kormányszóvivő

Nagy Anna kormányszóvivő - a kormány első hatvan napját és a parlament által meghozott törvényeket értékelve - a rezidensrendeletet, a családi pótlék rendszerének átalakítását és a helyben termelt élelmiszerek fontosságát emelte ki hétfőn. A répa sokat utazik.

Elmondta, a hatvan nap alatt megalkotott jogszabályok közül azt a hármat emeli ki, amelyek számára mint kormányszóvivő és mint magyar állampolgár jelentősnek tűntek.

Navracsics Tibor is értékelt

Az elmúlt hatvan nap kormányzása alatt lezárták egy régi, az elmúlt nyolc év kudarcos korszakát és megnyitottak egy újat – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. A korszakzáró lépésekről azt mondta: elintézetlen ügyeket és elmérgesedéssel fenyegető társadalmi konfliktusokat oldottak meg; az új korszak kapcsán pedig kiemelte, hogy annak meg kell hoznia a bővülést, a felelős gazdaságpolitikát, és meg kell jelenítenie az állampolgárok számára a kisebb, átláthatóbb, fegyelmezettebben működő államot.A gazdasági növekedést serkentő lépések kapcsán a miniszter felhívta a figyelmet: a héten meghirdetik az új Széchenyi-tervet. Az adóreformról pedig azt mondta: január 1-től fokozatosan bevezetik az egykulcsos adórendszert.

Kiemelte: a rezidensrendeletet azért tartotta fontosnak, mert – mint mondta – a napokban azt halotta, a fiatalok egyharmada nem Magyarországon képzeli el az életét. Ha ezeknek a fiataloknak legalább egy része itt marad az országban, akkor már nagyon sokat tett a kormány – tette hozzá.
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár még július 7-én jelentette be, hogy módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna.

A rendelet módosítása után lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák, illetve azok, akik hiányszakmákban – például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus – jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak – tette akkor hozzá.

Nagy Anna másodikként a családi pótlék rendszerének átalakítását említette meg. A Ház által megszavazott törvény egyértelművé teszi, hogy a családi pótlék a gyermekeknek járó és a gyermek után járó juttatás, és nem feltétel nélkül kapják meg az érintettek – hangsúlyozta.

Az Országgyűlés június 28-án fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

A magyar répáról beszélt a kormányszóvivő 1

Nagy Anna úgy fogalmazott: kormányszóvivőnek kellett lennie, hogy megtudja, ma egy magyar répának 1870 kilométert kell utaznia ahhoz, hogy a termőföldtől eljusson otthon a vasárnapi húslevesig, az agyonszabályozott piac ennyit utaztatja a répát. Hozzátette: a kormány intézkedései nyomán a kistermelők akár a saját városukban, falujukban is eladhatják terméküket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik