Belföld

96 ezerrel több egyetemista lesz

Magasabbak lesznek a felsőoktatási felvételi ponthatárok, mégis a tavalyinál valamivel több, úgy 96 ezer új hallgatóval számolhatnak a felsőoktatási intézmények - írja a Népszabadság.

Az idén a tavalyi, átlagosan 360 pontnál magasabbak lesznek a ponthatárok: az alsó küszöb legalábbis mindenképpen emelkedik. Azt ugyanis jogszabály írja elő, hogy a tavalyi 180 után az idén már 200 pontot kell minimálisan elérni a bejutáshoz, vagyis ez alatt senkit nem lehet fölvenni sem költségtérítéses, sem államilag támogatott alap-, illetve osztatlan képzésre.

Ez azt jelenti, hogy kettes érettségi osztályzattal már nem lehet labdába rúgni (legföljebb felsőfokú szakképzésben, ott ugyanis továbbra is 140 pont a küszöb), a bejutáshoz már minimum két közepesre van szükség.

A felvételin összesen 480 pontot lehet szerezni: ez a korábbi tanulmányi teljesítményből, illetve az érettségi vizsgán elért eredményekből adódik össze, a nyelvvizsgák, az emelt szintű érettségi, a tanulmányi versenyek, a hátrányos helyzet pedig többletpontot érnek.

Az idén negyedszerre hirdetik ki a ponthatárokat – július 22-én csütörtökön, várhatóan este nyolc órakor – a koncertekkel, szakmai előadásokkal fűszerezett úgynevezett Pont Ott Parti keretében, amelynek helyszíne ezúttal a Corvin sétány lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik