Belföld

Bizakodóbb lett a magyar a választások óta

A jövedelmet meghaladó áremelkedés dacára optimisták a fogyasztók.

Tovább erősödött a fogyasztói bizalom. A választások óta a háztartások kedvezőbben ítélik meg anyagi helyzetüket a tavalyinál, és többen reménykednek abban is, hogy a magyar gazdaság hamarosan talpra áll – derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből.

Egyre bizakodóbbak az emberek a munkanélküliség alakulásával kapcsolatban is: tovább csökkent a ráta emelkedésére számítók aránya, már csak tízből hárman számítanak erre, és ugyanennyien várják a ráta csökkenését is.

Az inflációs várakozások változatlanok az elmúlt negyedéves eredményekhez képest, a többség – 72 százalék – még mindig az árak emelkedésére számít. A megkérdezettek átlagosan 9,2 százalékos inflációval számolnak a következő egy évben.

Az emberek fele arra számít, hogy a családja reáljövedelme kisebb mértékben nő, mint az infláció. A lakosság egyharmada szerint nem érdemes hitelt felvenni, 44 százaléka pedig a kamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban.

A vélemények a megtakarításokról alig mozdultak el az előző negyedévhez képest: majdnem minden második megkérdezett tartja magát ahhoz, hogy most nem használná fel meglévő megtakarításait, nagyobb, korábban tervezett vásárlás finanszírozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik