Belföld

A Fidesz ellenzék nélkül kormányoz

A Fidesz megerősíti hatalmát címmel közöl írást a Neue Zürcher Zeitung a magyar belpolitikai helyzetről.

A tekintélyes svájci lap szerint a nemzeti konzervatív Fidesz mára “példátlan hatalmi helyzetre tett szert”, gyakorlatilag ellenzék nélkül kormányoz. Az újság a magyar parlament épületét a londoni parlament “közel méretarányos másaként” írja le, de emlékeztet rá, hogy a brit kormány és az ellenzék közti “fékek és ellensúlyok” rendszere Budapesten hiányzik.

Az ellenzék nemcsak létszámát tekintve gyenge, de teljesen hatástalan is. “Csaknem úgy tűnik, hogy Magyarország Orbán Viktor alatt a többpártrendszer eltörlése felé halad” – írja a lap, amely szerint a kormányfő “legnagyobb sakkhúzása”, hogy Schmitt Pált államfővé választatta.

Az alkotmány tervezett módosításáról a Neue Zürcher Zeitung emlékeztet arra a “szóbeszédre”, amely szerint a miniszterelnök az új alkotmánnyal elnöki rendszert akar létrehozni, hogy aztán széles jogkörökkel rendelkező elnök váljon belőle.

A lap tudósítója szerint az igazi kormányzásra minden bizonnyal várni kell. Az önkormányzati választásokig a kabinet nem hoz népszerűtlen gazdasági intézkedéseket, mert a csalódottság a Jobbik kezére játszana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik