Belföld

34 000 000 000 000 forintot követelnek

24.hu
24.hu

2010. 07. 12. 08:36

A követelt összeg az államháztartás tavalyi kiadásainak csaknem két és félszerese.

Az EU-hoz fordul segítségért egy volt segesdi tsz-tag. Szalai József több társával arra hivatkozik, hogy egy 2001-es alkotmánybírósági határozat szerint a ’90-es évek elején hozott szövetkezeti törvények és az azokhoz kapcsolódó kárpótlási szabályok nem feleltek meg az alaptörvénynek – írja a Népszabadság a Somogy Megyei Hírlap alapján.

Az egymillió egykori szövetkezeti tag nevében 34 000 milliárd forintnyi kárpótlást követelnek ötmillió hektár szántó és egymillió hektár erdőterület után. A kárpótlást ugyanis részben a szövetkezetektől elvont földekkel oldotta meg az állam, amivel kárt okozott a tsz-tagoknak.

A Népszabadság által megkérdezett jogi szakértők szerint nincs sok esélye egy ilyen keresetnek, mivel hat éve lezárta a kárpótlást egy külön törvény, amely már átesett alkotmányossági kontrollon és nem találtak hibát benne.

A panaszosok igényének teljesítéséhez az egész folyamatot újra meg kellene nyitni, ami azonban elképzelhetetlen. Ráadásul az Európai Bíróság előtt valószínűleg tételesen igazolni kell majd az egyes tagok által elszenvedett konkrét károkat is, ami szintén lehetetlen feladatnak látszik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.