Belföld

Londonban stagnáló magyar inflációt várnak

Az előző havival gyakorlatilag azonos, éves szinten stagnáló magyarországi inflációt várnak júniusról londoni felzárkózó piaci elemzők, a kamatkilátásokról azonban eltérő vélemények vannak forgalomban a Cityben.

A nagy londoni elemző és befektetési házak mindegyike a májusban mért 5,1 százalékos tizenkét havi inflációval azonos, vagy ahhoz nagyon közeli drágulási ütemet jósolt a múlt hónapról is.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci szakértői 5,1 százalékos éves összevetésű inflációt valószínűsítenek és az év végéig 3 százalékra lassuló inflációt jeleznek, abban az esetben, ha a forint az euróhoz képest fokozatosan visszaerősödik 275 környékére az idén.

A cég elemzői szerint azonban az MNB monetáris tanácsának több tagját aggasztják az inflációs nyomások, és így a magyarországi jegybanki kamat most még várhatóan nem változik.
A BoA-ML előrejelzése mindazonáltal az, hogy az idén, valószínűleg októberben lesz még egy negyed százalékpontos kamatcsökkentés, 5,00 százalékra, de 2011 végére 5,50 százalékra emelkedik vissza a jegybanki kamatszint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik