Belföld

„Aki lámpaoszlop volt, ne akarjon rögtön másnap kutya lenni”

A tragikus választási vereség miatt rendez tisztújítást az MSZP, de annyit viccelődnek, mintha épp győztek volna. Lendvai Ildikó lámpaoszlopról és műelnökről beszélt. Mesterházy Orbánt ekézte.

Lendvai Ildikó pártelnök beszédével vette kezdetét az MSZP tisztújító kongresszusa, melyet az tett szükségessé, hogy a pártvezetés az országgyűlési választások első fordulójának éjszakáján lemondott.

Minapi búcsúsajtótájékoztatóján Lendvai desszerttel lepte meg az újságírókat, így köszönve a közös munkát. A küldötteknek bonbonból nem jutott, bon mot-ból annál több.
A pártelnök hozott magával egyet a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatból, azon viccelődött. Ezzel kapcsolatban idézett a friss ÉS egyik publicisztikájából is (derültség).

Aztán komolyra váltott, a demokráciát féltette nagyon, és azon szomorkodott, hogy pont ezekben a nehéz időkben gyönge az MSZP. Cselédvilágot vizionált, a szolidaritás, az emberség, a valódi közösségek végét, ami helyett álságos, „kenetteljes műközösségek” jönnek, „műanyag ország, Patyomkin-demokrácia”.

„Műelnök ül majd a Sándor Palotában” – ez is a leköszönő elnök képe. Pfujolást váltott ki vele. De Lendvai igazi rendet akar igazi szabadsággal. És igazi szocialista erőt, ezért van a szónokok mögé a falra vetítve az aktuális jelszó: Újrakezdés.
Mű- helyett igazi vezetést választ a kongresszus, ezt ígérte. Viszont a régieket minősítő belső zsűrit nem szeretne.

néhány idézet

„A párt talán legdrámaibb esztendejét éltük át és éltük túl… Megőriztük magunkat és a jövő esélyét egymillió-százezer választó jóvoltából… Megmaradtunk, egyben maradtunk… de nem sikerült áttörni belső korlátainkat. Egyben maradtunk, de úgy maradtunk… Nem jutottunk más hasonló pártok tragikus sorsára.”

Lendvai úgy véli, baloldali kéznyomot hagytak az országon, elvitték a balhét a kényszermegszorításért, de a sikeres válságkezelésért nem aratták le a babérokat. Szólt a morális hitelvesztésről, melyért a korrupciós botrányok okolhatók. „Sem eszközünk, sem erőnk nem volt levágni az üszkös testrészt… Ez a legnagyobb sarunk, és ez lesz az új elnökség legnagyobb leckéje.”

Nem kíván feladatot osztani az új elnökségnek. „Az ember hol a lámpaoszlop, hol a kutya szerepében van. De aki lámpaoszlop volt, ne akarjon rögtön másnap kutya lenni.” Azért persze csöndben nem marad. „Olyat nem látok kiírva, hogy idősebbek hamarabb abbahagyhatják.”

Mesterházyéknak intézte zárómondatát: „Ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesztek sokkal tehetségesebbek nálunk.”

Lendvai pár napja jelezte, a kongresszuson programtanács jön létre, melynek ő lesz a vezetője. Ehhez képest Mesterházy Attila a párt honlapján tegnap megjelent interjújában az ezt firtató kérdésre a következőt nyilatkozta: „Ilyen tanácsadó testületet nem kértem fel, de arra fogok törekedni, hogy minél több véleményt meghallgassak a fontos döntések előtt.”
A kongresszusi beszédekben nem esett szó az új grémiumról.

Simon Gábor

Lendvai Ildikó után Simon Gábor választmányi elnök szónokolt. A lemondott pártvezetésből egyedül ő indul ismét régi posztjáért, kiváltva ezzel Mesterházy Attila rosszallását.

Mesterházy a már emlegetett interjújában tegnap a következőt nyilatkozta: „Szeretném megköszönni minden korábbi vezetőségi tagnak, hogy önmérsékletet tanúsítottak, és noha nagyon sok jelölést kaptak, most nem indulnak pozíciókért, mert így a társadalom felé is megmutathatjuk az MSZP új arcát. Persze van, aki másképp döntött.”

Mesterházy Attila: „Orbán felcsúti illuzionista”

A pártelnökségre egyedüli jelöltként kandidáló Mesterházy Attila fellépésével zárult a kongresszus sajtónyilvános része.

A leendő elnök először is a színpadra invitálta a „keménységért, csípős nyelvéért és munkabírásáért irigyelt” Lendvai Ildikót, majd közepes tapssal kísérten egy bokrétát nyújtott át neki.

Beszédének első etapja Orbán ekézésében merült ki. Gátlástalan, tekintélyelvű hatalomgyakorlás emlegetett, ígérgetést és hazudozást, „ami után a megszorítás jön”. Számon kérte a július elsejére ígért radikális adócsökkentést, és a két hetes határidőre vállalt „rendcsinálást”.

Úgy véli, „a felcsúti illuzionista” mindenhová a „saját oligarcháit ültette”, ráadásul elvesz a szegényektől, és azt odaadja a gazdagoknak. Mesterházy igazságosabb országot szeretne, a társadalom kétharmadát, a kiszolgáltatottakat kívánja képviselni. A demokrácia éltető levegőjére vágy, miközben úgy látja, Orbán vissza akarja vinni Magyarországot a két világháború közötti „napszámos világba”. Emelt hangon állította: „Nem fogjuk megengedni, hogy megmondják, hogyan neveljük a gyerekeinket!”

Csak az erőből ért

Mesterházy szerint Orbán csak az erőből ért, a szép szóból nem. Ezért aztán a leendő szocialista pártelnök mindent megtesz, hogy kiépüljön az „orbáni világkép elleni” közösség. Összefogást kínál a szakszervezeteknek, a civil szférának és az értelmiségnek.

A szocialista pártot öt pillért leverve kívánja újjáépíteni. Ezek: a modernizáció, a teljes foglalkoztatottság, az esélyegyenlőség, a fenntartható fejlődés és a szabadság védelme. Aztán további fontos pontokat sorolt: közvetlen kapcsolat a választókkal (ezek lehetnek talán afféle szoci polgári körök); sajtókapcsolatok újjáépítése; a korrupció elleni fellépés (különösen a párton belül); harc a kibeszélők, a közösség érdekeit semmibe vevők ellen; a pártvezetők országjárásra küldése; élő kontakt az értelmiséggel és a külfölddel; a kiváló pártmunkások erkölcsi elismerése; valamint a közös döntések egységes képviselete.

Nincs is ablak

Mesterházy a szónoklat csúcspontján az ablaktalan konferenciateremben körbetekintve azt találta mondani: ha kinéz az ablakon, a szocialista tábor körül ólálkodó farkasokat lát, akik azt figyelik, kibe tudnak beleharapni. Ráadásul – véli M. A. – a párton belül is sok az ordas.

Kritizálta is a sajtónak név nélkül nyilatkozó, bomlasztó szocialista politikusokat. „Az MSZP egységének szétzilálása az MSZP végét jelentené. Amihez én nem leszek partner” – így keménykedett.

Elköszönésével vélhetően saját magát is meglepte: „Hajrá Magyarország!… Éljen Magyarország, éljen MSZP!”

Zárt ülés következik, végeredmény kora délutánra várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik