Belföld

Csak a színfalak mögött érdekes az MSZP

A nyilvánosság előtt tiszta és rendezett viszonyok alakulhatnak ki az MSZP szombati tisztújításával, ám a színfalak mögött több, a leendő pártvezetés életét jelentősen megkeserítő törésvonal pusztítja a pártot. Baja Ferenc következik, Gyurcsány felkészül.

Újrarendeznék a hétvégén soraikat a szocialisták, ám kérdéses, mennyire lesznek újak ezek a sorok. Bár papíron új pártvezetést választanak, úgy tűnik, csak az MSZP rotációs rendeződését láthatjuk: az elnöki posztra – most épp – Mesterházy Attila, alelnöknek pedig a Thaiföldről hazahívott Balogh András az egyetlen jelölt.

Egy, a pártvezetésben posztot már nem vállaló forrásunk épp azt nehezményezte, hogy Mesterházytól „nem várható, hogy új arc legyen”, míg Balogh András visszatérése mögött többen egyértelműen Baja Ferencet vizionálják.

Mesterházy ráadásul több „öreg” MSZP-snél kiverte a biztosítékot, amikor saját csapatát juttatta parlamenti mandátumhoz. Mester László, a XVIII. kerületi polgármester a pártvezetésnek küldött levelében arról panaszkodott, hogy „néhányat többek között a rám leadott szavazatok juttattak a parlamentbe és akik felelősek – másokkal együtt – azért, hogy a pártnak ilyen a megítélése”.

A Gyurcsány-faktor

Nem figyelmen kívül hagyható az sem, hogy az erősen Gyurcsány-párti Molnár Csaba egy szó nélkül visszalépett Balogh javára. Informátorunk szerint „Feri partvonalra szoruló csapata” csak átvészeli az önkormányzati választásokon várható újabb csapást, és erősen figyelnek, mikor ésszerű a visszatérésük.

Információink szerint – bár törekvések és hangzatos nyilatkozatok vannak – a Gyurcsány-mentes MSZP ma kivitelezhetetlen, a volt miniszterelnök ugyanis annyira be van ágyazva küldötti szinten, a tagság egy része pedig most is mártírként tekint rá.

Elhódították Szilit

Azonban nem Gyurcsány az egyetlen, aki megosztja a szocialistákat. Szili Katalin mozgalma ugyan még nem képes erőből politizálni, ám az a tény, hogy „elhódították” az MSZP egyik legnépszerűbb emberét, ami komoly aggodalommal töltötte el a pártkassza kulcsát őrző háttérembereket.

Ahogy az sem vet túl jó fényt az egykori kétciklusos kormánypártra, hogy az önkormányzati választásokhoz közeledve egyre több várospolitikusa dobja be a törülközőt, esetleg kerül rács mögé. Úgy tudjuk, a pártban már dacpolitizálásnak tartják a budapesti MSZP-ben zajló folyamatokat, ahol a legfrissebb hírek szerint Horváth Csaba mégis elindul Tarlós Istvánnal szemben, mivel – a tavalyi kormányfőkeresést némiképp lemásolva – a szocialisták sem tudtak épkézláb jelöltet állítani a főpolgármesteri posztra.

újdonságok: szigor, erkölcs

Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök szerint most van olyan helyzetben az MSZP, hogy új alapszabályt tud készíteni, amelynek külső és belső kényszere is van. A kongresszusra készült ajánlás az új alapszabály előkészítése mellett tartalmazza az ellenzéki stratégiával, a frakció munkájával, az önkormányzati választásokkal kapcsolatos javaslatokat is, felvetve például azt: az új vezető testületek kezdeményezzék demokrata körök, klubok hálózatának kiépítését, fogalmazzanak meg szigorúbb össze- férhetetlenségi szabályokat és erkölcsi elvárásokat. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik