Belföld

Fokozott ellenőrzés lesz a melegfelvonuláskor

Fokozott ellenőrzést és forgalomkorlátozást rendelt el a rendőrség a fővárosban a szombati Budapest Pride 2010 elnevezésű rendezvénnyel összefüggésben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának csütörtöki közleménye szerint a szombaton 0 órától vasárnap 6 óráig tartó fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrség személyeket igazoltathat, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatja, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve megtilthatja bevitelüket a rendezvények, események helyszínére.

Mint írják, a fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség lesz arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó embereket a rendőrség intézkedés alá vonja. „A BRFK mindent megtesz azért, hogy a fokozott ellenőrzés a budapestieket ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása” – áll a rendőrségi közleményben, amely részletesen felsorolja, hol lesz tilos megállni a VI. kerületi Andrássy úton a Hősök tere és az Oktogon között, illetve a környező utcákban.

Szombaton tartják a meleg méltóság menetét, a múlt vasárnap kezdődött Budapest Pride elnevezésű leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű film- és kulturális fesztivál részeként.

Az idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Budapest Pride melegfesztivált. A meleg méltóság menetét, amely a Hősök teréről indul, és az Andrássy úton halad, az elmúlt három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Az Amnesty International emberjogi szervezet csütörtökön azt közölte, hogy magyarországi szervezetének tagjai, aktivistái, támogatói részt vesznek a meleg méltóság menetében, kifejezve ezzel szolidaritásukat a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iránt, akik – mint írták – országszerte „továbbra is széleskörű ellenségességnek és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve”. Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben, és biztosítsák megfelelően az érintettek jogát a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez.

Az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából tizenhét magyarországi nagykövetség közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik