Belföld

Az EU-s elnökségünkről érdeklődött az LMP

Öt, az európai uniós elnökséggel kapcsolatos kéréssel, illetve kérdéssel fordult Martonyi János külügyminiszterhez az LMP.

Dorosz Dávid, a párt képviselője csütörtöki, a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kezdeményezi a parlament európai uniós elnökségi munkacsoportjának újbóli összehívását. Emlékeztetett arra, hogy a testület február óta nem ülésezett és a magyar elnökség kezdetéig már csak egy fél év van hátra.

Emellett kérik, hogy a tárca hozza nyilvánosságra az európai uniós elnökségi felkészülésről az előző kormány által készített átadás-átvételi dokumentumot. A képviselő elmondta, hogy a Külügyminisztérium honlapján megtalálható a teljes átadás-átvételi dokumentum, de abban csak egy mondat hivatkozik arra, hogy az uniós felkészülésről készül irat egy külön dokumentumban található, ezt pedig egyelőre nem kapták meg.

Az LMP egyúttal meg szeretné tudni, hogy a kormányváltás óta a felkészüléssel kapcsolatban milyen munkát végeztek. Kérdésként fogalmazták meg, hogy az EU-s elnökség finanszírozása érdekében tervezett ingatlaneladások tervét továbbra is fenntartja-e a tárca. Arra is kíváncsiak voltak, mikor írják ki az elnökséghez kapcsolódó közbeszerzéseket, illetve hogy az időhiány miatt tervezik-e ezeknek a pályázatoknak az elhagyását.

A politikus kéréseiket indokolva úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben, elsősorban a kormányváltás óta nem kaptak arról információt, hogy áll a 2011-es EU-s elnökségre való felkészülés. Véleménye szerint a magyar diplomácia számára ez lesz az elmúlt tíz év legfontosabb eseménye és a kormánynak felelősséget jelent, hogy a felkészülést a pártok, a szakmai szervezetek és az állampolgárok által is átlátható módon tervezze meg.

A sajtótájékoztató végén Dorosz Dávid a kéréseket, illetve kérdéseket átadta a Külügyminisztérium képviselőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik