Gazdaság

Prémium jár az állami cégvezetőknek

A Blikk birtokába jutott lista szerint 32 poszton kapnak havi 2 millió forint felett az állami csúcsmenedzserek, ám az Orbán-kormánydöntése miatt jóval kevesebbet vihetnek haza.

A lap szombati számában megjelent összesítés szerint havi 37,8 millió forintot, vagyis évente 453,6 milliót buknak az említett vezetők a lap szerint.

A legrosszabbul Klados Gusztáv, a 4-es metró projektigazgatója jár, ő 6,19 milliótól esik majd el havonta, de Simor András jegybankelnök is fizetése háromnegyedének inthet búcsút, ha a kormány megtalálja a módját járandósága csökkentésének.

A főnökök legtöbbjének várhatóan mégsem “csekély” kétmillióval kell beérniük. A lap úgy tudja, hogy a jutalmak és prémiumok rendszeréhez nem nyúlna a kabinet. Márpedig a csúcsvezetők szerződései arról árulkodnak, hogy az éves alapbérük akár 80 százalékát is megkaphatják prémiumként, ha jól végzik a dolgukat. Ez pedig azt jelenti, hogy átlagosan 3,6 milliót is kaphatnak havonta. Több vezetőnek pedig további jutalom is dukálhat, ami évente 2-4 havi alapbért, vagyis akár 4-8 milliót jelent.

Ha életbe lép a bérplafon, azt vagy el kell fogadniuk a vezéreknek, vagy el kell köszönniük – mondta Kamarás Péter ügyvéd, a Blikk jogi szakértője. A munkaszerződést nem lehet egyik fél beleegyezése nélkül sem módosítani, így ha a főnökök nem mennek bele a változtatásokba, akkor az eredeti szerződésük szerint szűnik meg a munkaviszonyuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik