Belföld

Ha honvéd kell a gátra, mehetne a hallgató is

A Fidesz-KDNP-s javaslat szerint kirendelhetnék őket katasztrófavédelmi feladatokra díjazás ellenében.

A honvédség tényleges állományába tartozó, honvédtiszti alapképzésben részt vevő ösztöndíjas hallgatók és a katonai szakképzésben részt vevő tényleges állományú hallgatók kirendelés alapján legyenek igénybe vehetők katasztrófavédelmi feladatok ellátására – kezdeményezik fideszes és KDNP-s képviselők.

A katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló törvény módosításáról szóló, kedden benyújtott előterjesztés indoklása rámutat arra, hogy a hatályos törvényi rendelkezések csak az önkéntes jelentkezés alapján történő szolgálatteljesítést teszik lehetővé.

A javaslat a katonai felsőoktatási intézményben tanuló ösztöndíjas hallgatókra kezdeményezett szabályozással párhuzamosan lehetővé tenné, hogy a rendvédelmi felsőoktatási intézményben tanuló ösztöndíjas hallgatók a katasztrófák megelőzésére és azok következményeinek elhárítására irányuló feladatok ellátásában részt vegyenek és díjazásban részesüljenek.

Az indítvány e mellett erősíteni kívánja a katonai felsőoktatás intézmény működésének katonai jellegét, megfelelő válaszokat adva az elmúlt időszakban felmerült gyakorlati problémákra, szabályozási igényekre – áll a szövegben.

A javaslat új elemként fegyelmi büntetésként nevesíti, hogy az alapilletményt legfeljebb öt hónapra 10-50 százalékkal lehetne csökkenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik