Belföld

A szombati vihar – képekkel

Hatszáz lakóház rongálódott meg a vasárnapi viharban Észak-Borsodban, teniszlabda nagyságú jég esett Bánrévén, és tornádószerű vihar pusztított Jászladány térségében.

Hatszáz lakóház rongálódott meg

Csaknem hatszáz lakóházban esett valamilyen kár Észak-Borsod négy településén. A legtöbb ház Bánrévén sérült meg, de a szombati vihar nem kímélte Hét, Sajópüspöki és Sajónémeti községet sem.

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: valamennyi területet végigjárták, az eddigi felmérések alapján 570 lakóépület károsodott, és 9 önkormányzati ingatlanban esett kár. Példaként említette, hogy van olyan épület – az egyik iskola -, amelynek sorra betörtek az ablakai, ezért teljesen beázott.
A szombati vihar – képekkel 1

A további károk megakadályozására ideiglenesen lefóliázták azoknak az épületeknek a tetejét, amelyek megsérültek. Vannak olyan házak, amelyeknek a lakói nem tartózkodtak a településen, ezeknek is lefóliázták a tetejét, hogy megvédjék az ingatlant.

Több száz ház ment tönkre Bánrévén

Tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég is esett szombat délután a Borsod megyei Bánrévén, és a lakóházak csaknem kilencven százalékát megrongálta a vihar. Hajdú Gábor, Bánréve polgármestere azt mondta, a falu 540 lakóházából legalább 450-en tönkrement a tető. A palát teljesen szétverte a hatalmas méretű jég, de a cseréptetőkben is sok kárt okozott.
Több tűzoltóegység érkezett a községbe Kazincbarcikáról, Ózdról és Egerből is; egyebek mellett létrás kocsik, mivel a templom tetejét is megrongálta a vihar.
A szombati vihar – képekkel 1

Fák dőltek ki, ágak törtek le, azokat is el kell távolítani az úttestről, mivel több helyen akadályozzák a közlekedést. Az autókban és egyéb járművekben is tetemes kár keletkezett.

Tornádószerű vihar Jászladányban

Nem kímélte a hétvégi vihar a Szolnok megyei Jászladányt sem. A tornádószerű szél 500 lakóingatlanban, több önkormányzati épületben okozott kárt, két családot megrongálódott házukból azonnal ki kellett költöztetni – közölte a jászsági település polgármestere.

A szombati vihar – képekkel 1

Dankó István tájékoztatása szerint a vihar szombat délután a falunapi ünnepség alatt tört rá a nagyközségre, mintegy húsz percig szakadt a jeges eső. A csapadékot kísérő szél fákat döntött ki, amelyek épületekre zuhantak, és egy villanyvezeték is leszakadt. A polgármester elmondta: a vasárnap esti állapot alapján Jászladány 2000 magántulajdonú lakóingatlanának negyede szenvedett kisebb-nagy viharkárt, a helyreállítás előzetesen kalkulált költsége meghaladja az 50 millió forintot. Az önkormányzati épületeket, köztük a községházát, egy óvodát, szolgálati lakásokat 15-18 millió forintnyi kár érte.

Dankó István hozzátette: a két bajba jutott család közül az egyik a rokonoknál, a másik egy önkormányzati lakásban kapott elhelyezést. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központi ügyeletese arról számolt be, hogy a jászladányi viharban többen könnyebb sérülést szenvedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik