Belföld

Újranyitná a börtönöket a kormány

A solti büntetés-végrehajtási intézet tavaly bezárt két körletét és a gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetet is újranyitná a kormány - mondta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

Az ülésen a közigazgatási államtitkár az Országgyűlés rendészeti bizottságának ülésén hangsúlyozta: ha szükséges, még további intézményeket nyitnak meg.

A most tervezett intézkedésekkel – a solti körletek és a gyorskocsi utcai intézmény újranyitásával – 450-el növelnék a férőhelyek számát. Kitért arra is, hogy a megnyitandó intézmény, illetve körletek nem azért lettek bezárva, mert olyan állapotban vannak, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanok, hanem financiális gondok miatt döntöttek így. Hozzátette: az újranyitás épp ezért nem jár nagy költséggel.

A közbiztonság javítását célzó módosító csomaggal összefüggésben Felkai László bevezetőjében azt mondta: egy olyan javaslat fekszik a parlament előtt, amely egy káros társadalmi jelenséget társadalmi összefogással kíván felszámolni.
Kifejtette: a jogalkotás és a rendőrség áldozatos munkája mellett szükség van a társadalmi támogatásra is, arra, hogy az emberek feljelentést tegyenek és e három tényező együttes megléte segíthet hozzá a közbiztonság javításához.

Hozzátette, hogy a javaslat tartalmilag kevés újdonságot mutat, mivel Pintér Sándor belügyminiszter még jelöltként a meghallgatásakor kifejtette elképzeléseit. Kiemelte ugyanakkor, hogy a tulajdon elleni szabálysértéseket elzárással sújthatóvá tennék, amely nem csak a visszatartó erő miatt jelentős lépés, hanem azért is, mert elzárással sújtható szabálysértéseknél az elkövető őrizetbe vehető és így lehetőség nyílik gyorsított bírósági eljárásra. A javaslatcsomag másik lényeges elemének annak lehetővé tételét nevezte, hogy a rendőrség úgynevezett előkészítő eljárás keretében felderítheti a tényállást.

Az ülésen több ellenzéki képviselő is bírálta, hogy a pénteken benyújtott javaslat megvitatására nem jut kellő idő, általános vitáját már hétfőn lefolytatják. Többen kérdésként fogalmazták meg, volt-e többek között közigazgatási egyeztetésen a tervezet. Ezzel kapcsolatban Felkai László azt mondta: volt egyeztetés, a tervezetet a kormány is megtárgyalta, továbbá a Legfelsőbb Bíróság elnökétől is kaptak írásos véleményt róla.
Kormánypárti képviselők a bizottság ülésén azt hangsúlyozták, hogy a közbiztonság javítása érdekében azonnali lépések szükségesek.

Tóth Gábor, a Fidesz képviselője például azt mondta, hogy egyes területeken “polgárháborús helyzetek” állnak fenn és nemhogy a közbiztonság, de a köznyugalom fenntartása is komoly napi teendőket hárít a rendőrségre. Mátrai Márta fideszes képviselő ugyancsak annak a meggyőződésének adott hangot, hogy rendet kell teremteni az országban és álláspontja szerint ez a törvényjavaslat is ezt szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik