Belföld

Újraindult a személyszállítás a Győr-Veszprém vasútvonalon

A Győr-Veszprém közötti vasúti személyszállítás megszüntetése elleni tiltakozás a civil ellenállás egyik jelképe volt, de a vonatközlekedés mostani újraindításával véget ért a dackorszak.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes részt vett vasárnap a zirci vasútállomáson, a Győr-Veszprém közötti személyvonati közlekedés újraindításának ünnepségén.

A politikus szerint a járatok újraindítása jelképezi azt, hogy az országnak olyan kormánya van, amely nemcsak országos léptékben, de helyi ügyekben is gondolkodik.

Jelezte: a vonatindítás most még jelképes, “ésszerű menetrendet” majd szeptembertől kap a Győr-Veszprém közötti vasútvonal. A kormány teljesítette ígéretét, de ez még csak kis lépés, a vasútvonalakat ugyanis fenn is kell tartani – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Rámutatott: sem a vonatok újra indítása, sem pedig a fenntartásuk nem lehet csupán kormányzati kérdés; akkor tud megmaradni a vasút, ha a kormányzat, a civil szervezetek és az itt élők együttműködnek. Most egy lehetőség nyílt, de annak a bizonyítása még hátra van, hogy valóban ki is használják a vasútvonalakat – mondta Navracsics Tibor. Vasárnaptól minden nap közlekedni fognak vonatok Győr és Veszprém között – ígérte a kormányzati politikus.

Danka Lajos, a MÁV Zrt. szombathelyi igazgatóságának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a bezárt vonalak újraindításával javul a vasúttársaság megítélése és gazdaságossága is.

Somodi László, a MÁV-Start fejlesztési és marketing igazgatója szerint igyekeznek javítani a szolgáltatási kínálatukat, s jelezte: rajtuk nem fog múlni, hogy szeptembertől több vonat közlekedjen a bakonyi vonalon.

Bödecs Barnabás, a Bakonyvasút Szövetség elnöke tájékoztatása szerint egyelőre naponta két vonatpár közlekedik Győr és Veszprém között, de szeptembertől ezt napi öt vonatpárra kívánják bővíteni.

Az ünnepség mintegy száz résztvevője fogadta a Győrből érkező vonatot – a mozdonyon koszorút helyzetek el -, majd a vonat a Bakony egyik legszebb területére, a Cuha-völgybe vitte a vendégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik