Belföld

Nem lesz félárú BKV-jegy

Várhatóan nem vezetik be a félárú tanuló és nyugdíjas jegyeket a BKV Zrt.-nél, miután a lehetőséget sem a társaság, sem a városvezetés nem támogatja.

A közlekedési vállalat számításai szerint a kedvezményes jegyek 1,4-1,7 milliárd forint bevételkiesést jelentenének. Az erről szóló előterjesztésről csütörtöki, rendkívüli ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A fővárosi képviselők még januárban döntöttek arról, hogy megvizsgáltatják a BKV-val a kedvezményes jegy bevezetésének lehetőségét. Akkor Kucsák László fideszes képviselő azt javasolta: a tanulók 50 százalékos kedvezménnyel vehessenek vonaljegyet. Indoklása szerint sokan vannak, akik nem használják rendszeresen a tömegközlekedést, így nem vesznek bérletet, ugyanakkor alkalomadtán szükségszerűen utaznak BKV-val.

A tömegközlekedési vállalat megvizsgálta a lehetőséget, de nem támogatja a javaslatot. Ez ugyanis számításaik szerint 1,4-1,7 milliárd forint bevételkiesést jelentene. A BKV úgy számol: a jelenleg vásárolható tanuló, illetve nyugdíjas bérlet jelentős, 60 százalékos kedvezményt ad, így 13 vonaljegy váltása esetén már megéri ezt venni.

A cég szerint sok diák áttérne a félárú jegyre a havibérlet helyett, vagy ezzel próbálna bliccelni. Emellett azt is kifogásolják, hogy az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben nincs az alkalmi utazásra vonatkozó kedvezmény, vagyis a társaság az árkiegészítést is elveszítené, ami bérletenként 3580 forint.

Az előterjesztésben az szerepel: sem a költségvetési, sem a jogi keretek nincsenek meg a kedvezményes jegy bevezetéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik