Belföld

Kétmillió alatt nincs különadó

Csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelentős előrelépésként értékeli ezt.

Nagy Anna kormányszóvivő példaként kifejtette: ha valaki hárommillió forint végkielégítésre számított, az kétmillió húszezer forintot fog kapni. Például ha valakinek járna hat havi végkielégítés, de az nem éri el a kétmillió forintot, akkor megkapja a neki járó összeget. A kivételek között – amelyekre ugyancsak nem vonatkozik a különadó – említette a katonák részére kifizetett leszerelési segélyt, a szabadságmegváltást az adott évre, valamint a jubileumi jutalmakat.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányváltás időpontjáig, vagyis az idei év első öt hónapjában csak végkielégítésre több mint egymilliárd forintot fizettek ki.
Az állam a mostani intézkedésekkel legalább kétmilliárd forint megtakarítást remél.

A törvény visszamenőleges hatályú a tárgyévre vonatkozóan, és a köztulajdonban lévő gazdasági társaságokra is érvényes lenne, így például a BKV-ra.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke a bejelentést úgy értékelte: látszik, a kormánynak van érzéke, hogy méltányos legyen az alacsony fizetésűekkel. Az érdekvédők azt ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy az alacsony keresetű közszolgák végkielégítését megkurtítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik