Belföld

Semjén a külpolitikáról szólt

Magyarország kész és nyitott az új szlovák kormánnyal a párbeszédre - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Arra is kitért, hogy hazánk Olaszország mellé áll feszületügyben.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: személy szerint biztos benne, hogy a kettős állampolgárság elfogadása után hozott, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő szlovák szabályozást visszavonják majd.

Szerinte a szlovák Alkotmánybíróság is megsemmisítené, s európai bíróságok előtt sem állná meg a helyét a jogszabály.
Hozzátette: abban előrelépés látszik, hogy a nyelvtörvény ügyében legalább nem fognak bírságolni a hírek szerint. Ugyanakkor ennél többet kellene elérni, önmagában a nyelvtörvény elfogadhatatlan – értékeli.

Semjén Zsolt ismét hangsúlyozta: üdvözlik a szlovákiai választások eredményét. Nagyon fontosnak tartom, hogy Szlovákiában jobbközép kormány alakulhatott, ami leváltotta a korábbi “szocialista-fasisztoid koalíciót” – fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes. Ez megnyitja a lehetőséget az érdemi párbeszédre Szlovákiával. Reményének adott hangot, hogy az új szlovák kormánnyal előrelépést lehet elérni. Ezzel a jobbközép kormánnyal sokkal inkább érdemi párbeszédet lehet majd folytatni, mint bukott elődjével – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón azt is közölte: Magyarország is csatlakozik azon országokhoz, amelyek kiálltak Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében tavaly hozott strasbourgi bírósági döntés kapcsán. Semjén Zsolt elmondta, hogy erről kormányhatározat született. Kiemelte: emberi jogi szempontból is úgy látják, hogy a vallási szimbólumok nem az állam hitbéli elköteleződését jelentik.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság tavaly november 3-án elmarasztalta Olaszországot, és megállapította, hogy az iskolában elhelyezett kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak gyermekeiknek, másfelől az iskolások vallásszabadsághoz fűződő jogát.

A tiltás jogerőre emelkedése elleni olasz állásponthoz eddig már több ország (így például Bulgária, Görögország és Oroszország) csatlakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik