Belföld

Orbán Szász Károlyt javasolja a PSZÁF élére

Szász Károlyt javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének élére Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter a kormányfő szóvivője csütörtökön.

A felügyelet elnökét a hatályos törvény szerint a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

Orbán Viktor már kedd délelőtt megbeszélést folytatott Szász Károllyal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jövőjéről, jövőbeni szerepéről. Szász Károly 2000 és 2004 között már vezette a felügyeletet.

Szász Károlyt 2004-ben váltotta le Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszter a PSZÁF éléről helyettesével, Sáray Évával együtt. A két egykori vezető a Legfelsőbb Bíróságon támadta meg a döntést, amely pert meg is nyertek, s az állam kártérítést fizetett a nyerteseknek.

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke kedd reggel jelentette be lemondását posztjáról június 30-i hatállyal. Közleményében úgy fogalmazott, hogy „tekintettel arra, hogy a hatályos törvényi szabályozással összhangban 6 éves időszakra szóló kinevezésem 2009 nyarán, kevesebb, mint egy évvel a közelgő választások előtt történt, úgy tartottam tisztességesnek, hogy az újonnan megalakult kormány számára lemondásommal megteremtem a lehetőséget arra, hogy a továbbiakban az általa jelölt szakember irányíthassa a felügyelet munkáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik