Belföld

Már nem életveszélyes a Pilis

Újra megnyitották a viharkárok miatt másfél hónapig lezárt gyalogos túraútvonalakat a Pilisben, így csütörtöktől ismét látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a szentkereszti Szurdok.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleményéből kiderült: az erdészetnek sikerült felszámolnia az életveszélyes helyzetet, ezért megnyitotta a május közepén lezárt turistaútszakaszokat. Bár a Rám-szakadékban a tönkrement korlátokat és kapaszkodókat pótolták, ezek a részek a korábbiaknál is nehezebben járhatók, ezért csak megfelelően felkészült turistáknak javasolt a látogatásuk – figyelmeztet a Pilisi Parkerdő.

A szentkereszti Szurdokban és a Holdvilág-árokban a hidakat és a lépcsőket több helyen teljesen elmosta az áradás, ezek pótlása akár a jövő évig is eltarthat.

Továbbra sem használhatók az áradások következtében megrongálódott, kerékpározásra kijelölt erdészeti utak. A Pap-réten keresztül Szentendréről Visegrádra vezető út, illetve a Pilismarótot Dobogókő térségével összekötő utak felújítása több hónapot vesz igénybe, ugyanis sok helyen az alapoktól kell újraépíteni az utat, míg másutt a burkolat sérüléseit kell javítani. A Pilisi Parkerdő elkezdte a viharok következtében kidőlt mintegy tízezer fa elszállítását.

Az áradás és a viharok sok helyen megrongálták az évente tízmillió látogatót fogadó parkerdő kirándulókat szolgáló infrastruktúráját, ezért az erdészet önkéntesek segítségét kéri a félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításhoz. A segítségre a Pilis és a Visegrádi-hegység területén, valamint Budapest erdeiben van leginkább szükség. A jelentkezők az erdészet szakembereinek irányításával a már biztonságosan látogatható területeken segíthetnek a parkerdők rendbetételében – közölte a Pilisi Parkerdő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik