Belföld

Levonult az ár Magyarországon

Az árvízi védekezés intenzív szakasza lezárult, még néhány 100 kilométeren vannak védekezési munkálatok, ezek azonban központi erőfeszítést már nem igényelnek – közölte a katasztrófavédelem.

Az árvíz elleni védekezésben részt vett állami szervek költségeinek összege 14 milliárd forint volt, ennek személyi juttatásokra vonatkozó részét 100, az egyéb költségeket átlagosan 60 százalékig már kifizették – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón. Az érintett szervezeteknek eddig 9,2 milliárd forintot utaltak át.

Az önkormányzatok árvízi védekezési költségei a felmérések szerint 5,1 milliárd forintot tettek ki, amiből azonnal folyósítottak 2,4 milliárd forintot, s a többit is átutalják megfelelő ütemezéssel. A megsemmisült magántulajdonú épületek lakóinak a biztosításból, önerőből, karitatív segítségből nem fedezhető károk enyhítéséhez az ország hat megyéjének 37 településén 317 magánház esetében 3,17 milliárdos segítséget nyújt a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik