Belföld

Kövér Schmitt ellenlábasa

Kövér László, a házelnöki poszt várományosa végig ellenezte, hogy Sólyom László utódjának Schmittet jelölje a Fidesz. Ettől függetlenül a frakció hiánytalanul megszavazta, de Kövér távol maradt az eredményének kihirdetését követő ülésről - írta az index.hu.

A Fideszben ugyan nem ritka vélemény, hogy Schmitt Pál nem feltétlenül felel meg a köztársasági elnöki poszthoz fűződő elvárásoknak, nyíltan azonban a párthierarchiában csak Kövér volt súlyos ellenfele.

Az index szerint a párt vezetői között nem titok, hogy végig ellenezte döntésüket. A Népszabadság korábbi cikke pedig azt írja ennek kapcsán, hogy Kövér az elnökségi vitákban többek között azzal érvelt, Schmitt „túl kevés” az államfői poszt betöltéséhez, de egyben „túl sok” is abban az értelemben, hogy a múltjában esetleg vannak megkérdőjelezhető momentumok.

Álláspontja azért is érdekes, mert Schmitt köztársasági elnökké emelésével ő tűnik az egyetlen esélyesnek a megüresedő házelnöki posztra, amiről július 19-én dönt a parlament.

“Kettejük vetélkedésének már a kormányalakítás előtt is voltak jelei, akkor szinte naponta változtak az esélyek, hogy melyikük lehet az Országgyűlés elnöke. Kövér a Schmitt megválasztásakor leadott szavazatok aránya alapján lojális pártpolitikusként betartotta a Fidesz képviselőinek kiadott ukázt, szimbolikusan azonban Schmitt megválasztása után is kifejezte véleményét. Kövér csak a köztársasági elnök megválasztására összehívott ülés elején volt bent a teremben, az eredmény kihirdetése után már üres volt a széke a patkóban” -írta a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik