Belföld

Olajkatasztrófa: nem érdemes beavatkozni?

Brit tudósok szerint elképzelhető, hogy a Mexikói-öbölbeli olajszennyezés felszámolására alkalmazott agresszív módszerek több környezeti kárral járnak mint haszonnal.

Egy hétfői londoni konferencián több brit tengerbiológus és környezeti szakember is úgy érvelt, hogy az olajfolt helyenkénti felgyújtása és a szennyeződés eltűntetésére használt vegyszerek több kárt okoznak az élővilágban, mint maga az olaj. A legjobb módszer talán az lett volna, ha az olaj partoktól való távoltartását leszámítva semmilyen módon nem avatkoznak be, hanem hagyják, hogy az természetes ütemben oszoljon szét. Ezt a megoldást többek közt a jelen esetben feltörő nyersolaj típusa is alátámasztja, hiszen ez az olajfajta viszonylag gyorsan bomlik fel magától – fejtették ki.

Mindez korábbi tapasztalatok alapján már ismert, azonban politikailag nem vállalható, hiszen a közvélemény a szennyezésről szóló híradások és felvételek hatására erélyes fellépést vár a hatóságoktól – mutattak rá a konferencián.

„Az egyik problémát az jelenti, hogy a szennyezés témája a környezeti megközelítésből átkerült a gazdasági és politikai arénába … A környezet és a politika közötti egyik feszültségforrás, hogy a politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy tétlenül lássák őket, jóllehet olykor éppen ez lenne a legjobb megoldás” – fejtette ki Martin Preston, a Liverpooli Egyetem föld- és óceántani szakértője.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró platform április 20-i felrobbanása óta a tengerfenéken lévő kútból jelentős mennyiségű – az amerikai kormány becslései szerint naponta mintegy 60 ezer hordó (9,5 millió liter) – olaj szivárog a vízbe. Az olaj számottevő része még mindig a nyílt tengeren úszik, egy része azonban már elérte a louisianai és floridai partokat, jelentős környezeti károkat okozva a partvonal mentén. A londoni konferencia résztvevői szerint a parti szennyezés kezelésében is az óvatos és kis mértékű beavatkozás lehet a legkíméletesebb módszer. A jelentős károk ellenére a tudósok egyetértettek abban is, hogy a Mexikói-öbölben történt szennyezést egyelőre korai lenne környezeti katasztrófának nevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik