Belföld

Hamis jelentés Tatárszentgyörgyről

Az igazságügyi szakfelügyelő számos szakmai hibát felsoroló szakvéleménye ellenére minősítette szakszerűnek az akkori egészségügyi kormányzat annak az orvosnak a tevékenységét, aki 2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön nem ismerte fel Csorba Róbert és ötéves kisfia holttestén a lőtt sérüléseket - írja hétfői számában a Népszabadság.

A Gyurcsány-kormány 2009. február 25-én kötelezte az érintett szaktárcákat, hogy vizsgálják ki az általuk irányított szerveknek a tatárszentgyörgyi kettősgyilkossággal összefüggésben végzett munkáját – idézi fel a lap.

A bűntényt követően a tűzvizsgáló először „elektromos tüzet” állapított meg. Azt mondta a rendőröknek, hogy „a szabálytalanul bekötött vezetékek túlmelegedése” okozta a tragédiát. Ezt hallva a helyiek közül többen a ház építésében közreműködő villanyszerelő keresésére indultak. Szerencséjére nem találták otthon, így az elszámoltatás elmaradt.

A holttesteket a helyszínen megvizsgáló orvos előbb szóban, majd írásban is „tűz és robbanás miatt bekövetkezett halált” állapított meg, és ezt közölte a rendőrökkel is. A holttesteken talált szabályos elrendezésű, kör alakú sérüléseket azzal magyarázta, hogy vélhetően a tűz hatására levált néhány deszka a mennyezetről, s az azokban lévő szögek okozták a szóban forgó sérüléseket.

Másnap találtak ugyan egy parafadugóval lezárt, letört üvegnyakat, amelyből égett rongydarab lógott ki, de a tűzvizsgáló kizárta, hogy az Molotov-koktél maradványa lenne, mivel „a parafa belülről nem perzselődött meg”. A helyszínelő visszatette oda, ahol találta, és le is fényképezte.

A kormány által elrendelt vizsgálat elmarasztalta a tűzvizsgálót, aki még a vizsgálat lezárása előtt vélelmezte a tűz keletkezésének okát, és csak két nappal később rendelt ki független szakértőt. Elmarasztalta a helyszín biztosítását és a helyszíni szemlét végző rendőröket is, mivel megszegték a bűnügyi helyszínelés szabályait, nem a tőlük elvárható alapossággal végezték munkájukat, s emiatt hosszú ideig ki sem derült, hogy gyilkosság történt.

Az ORFK a Népszabadság érdeklődésére közölte: a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat elkövetőit a tatárszentgyörgyi fiaskó ellenére is sikerült azonosítani és elfogni. A nyomozás lényegében már befejeződött, s várhatóan augusztusig vádemelési javaslattal átadják az ügyet a majdan a vádat is képviselő Pest Megyei Főügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik