Belföld

Teljes reform kell az önkormányzati finanszírozásban

Az önkormányzati finanszírozási rendszer teljes reformjára van szükség - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A közszolgáltatási minimumot a jövőben az államnak kell vállalnia – hangsúlyozta Tállai András a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján mondott beszédében.

Közlése szerint széles feladatrendszert látnak el az önkormányzatok, infrastruktúrát és pénzügyi forrásokat viszont eddig nem kaptak ehhez az államtól. Ezért meg kell vizsgálni, hogy maradjanak-e az egészségügyi és oktatási szolgáltatások minden esetben a hatáskörükben.

Tállai András megemlítette, hogy ma már számos önkormányzat nem tudja finanszírozni ezeket a feladatokat, az államnak ugyanakkor anyagilag is felelősséget kell vállalnia az oktatásban.
Beszélt arról, hogy az önkormányzatok eladósodottsága 2005 óta a háromszorosára nőtt, ma már 1020 milliárd forintnyi hitelállománnyal rendelkezik az önkormányzati szféra. Ehhez járul hozzá, hogy “a finanszírozási rendszer követhetetlen”.

Az államtitkár előrelépésként értékelte, hogy az önkormányzati képviselők száma a jövőben 30-40 százalékkal csökken, 72 napról 60 napra csökken az önkormányzati választások kampánya, a kampánycsend pedig leszűkül.

Kitért arra, hogy a tervek szerint alpolgármestert lehet majd választani “kívülről is, nem csak az önkormányzati testületekből”, s ez a tisztségviselő visszahívható lesz. A változások között szólt arról, hogy szeptember 15-től a helyi iparűzési adó beszedésének joga visszaszáll az önkormányzatokra, ezek pedig dönthetnek, hogy beszedik maguk, vagy ezzel megbízzák az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt.

Tállai András elmondta: a jelenlegi közigazgatásra jellemző “a szervezeti túlburjánzás”, sok esetben pedig az illetékességben “nagyon nagy összevisszaságok vannak, (…) a közigazgatási rendszert komplex módon át kell alakítani”. A megyei közigazgatási hivatalok ezért szeptember 1-től visszaállnak, melynek során “erős kormányhivatalok lesznek megyénként”.

A cél az integrált területi közigazgatás létrehozása, január 1-től a törvényességi felügyelet és az államigazgatási feladatok is a megyékbe települnek. Az egyablakos ügyintézési pontokkal az ügyfeleknek időt, pénzt és energiát lehet megspórolni. Így az önkormányzatoktól átvesznek feladatokat a kormányhivatalok, “és tiszta állapotok lesznek, ami az állam érdekét is szolgálja” – mondta.

A kormány tervei között említette, hogy szabályozzák a polgármester és a jegyző most még “nem megfelelő viszonyrendszerét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik