Belföld

Akik nem követik Zuschlagot

Visszaveri a baloldal a támadásokat vagy véletlen, hogy az elmúlt hetekben több ügyben is felmentő ítélet született? Az fn.hu összeszedte a közelmúlt politikai pernyerteseit.

Bár a Fidesz szigorú elszámoltatást ígér, az elmúlt néhány hónapban több ügyben is felmentéssel zárult a baloldali politikusok ellen indított ügy.

Legutóbb kedden mentették fel bűncselekmény hiányában a rágalmazás vádja alól Debreczeni József közírót az UD Zrt.-vel kapcsolatos ügyben. A Fővárosi Bíróság a véleményszabadság alkotmányos elvére hivatkozva szüntette meg az eljárást, ami Debreczeni 2008-as Népszabadságban megjelent cikke miatt indult. Korábban első fokon a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elmarasztalta Debreczenit, és százezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélet nem jogerős, a cég feltehetően fellebbezni fog, így az ügy a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódhat.

A lehallgatási ügy ezzel nem zárult le, nem szűnt meg az eljárás a volt titokminiszter Szilvásy György ellen, akit továbbra is személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítanak. Júniusban a Fővárosi Bíróság előtt megkezdődött az a per is, amelynek keretében az UD Zrt. négymillió forint kártérítést követel a cég hírnevének megsértése miatt Szilvásytól.

Nemrég felmentették a szocialista Szabó Lórándot, Dombóvár volt polgármesterét is a hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés vádja alól. A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla januárban hozott ítéletét. A 2009 júniusában hivataláról lemondó Szabó ellen, jelenleg – a most lezárult eljárástól függetlenül – vesztegetés és sikkasztás vádjával folyik büntetőper a Tolna Megyei Bíróságon.

Másodfokon pert nyertek Veres János volt pénzügyminiszter fiai a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. és a Hír Televízió Zrt. ellen. A 2007-ben jó hírnév védelméhez való jog megsértése, valamint a képmás- és hangfelvétel védelméhez fűződő jogokkal való visszaélés miatt indított perben a Fővárosi Bíróság 500-500 ezer forint kártérítést ítélt meg Veres Gábornak és Veres Tamásnak. A döntést a múlt héten a Fővárosi Ítélőtábla hagyta jóvá.

A héten zárult le a Goj Motorosok Egyesületének Gyurcsány Ferenc és Gréczy Zsolt elleni pere is. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság bűncselekmény hiányában megszüntette a rágalmazás vétsége miatt indított eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik