Belföld

Balázs: nincs veszélyben az EU-elnökség

A volt külügyér szerint a Fidesz kibúvót keres a közbeszerzés alól.

Milliárdok hiányoznak, hogy megfelelően felkészüljünk a jövő évi EU elnökségre – erősítették meg szinte szóról szóra a Külügyminisztériumban a Magyar Nemzet hírét. A kijelölt államtitkár a közrádiónak azt mondta, csúsznak az előkészületek, a mostani szabályok alapján év végéig lehetetlen lebonyolítani a közbeszerzési eljárásokat, ezért a törvény módosítására készülnek.

Győri Enikő, a tárca európai ügyekért felelős kijelölt államtitkára azt mondta, elképesztőnek tartja, hogy erre az évre 2,1 milliárd forint a hiány, a jövő évi előkészületeknél pedig mintegy tízmilliárd forintos hiánnyal kalkulálnak. Ráadásul az előző kormány egyetlen sikeres közbeszerzési eljárást sem bonyolított le. A gyorsításért kell változtatni a jogszabályokon.

Az előző külügyminiszter szerint csak indokot keres a Fidesz, hogy változtathasson a közbeszerzési szabályokon, szó sincs arról, hogy veszélyben lenne a 2011-es EU-elnökség. Balázs Péter a Krónikának azt mondta: a Fidesz is tud arról, hogy az EU-elnökség költségeinek egy részét a volt külképviseleti ingatlanok eladásából kívánták fedezni.

Ő előkészítette több ingatlan értékesítését is, ezekből a becslések alapján tízmilliárd forint folyna be a költségvetésbe. A csúszásokról azt mondta: szándékosan nem döntött bizonyos kérdésekről. „A szponzoráció, az elnökségi ajándéktárgyak vagy éppen a nagyon kényes médiaközvetítés – ezt a kormány udvariasságból hagyta meg a következő kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik