Belföld

Enyhítettek a tervezett VII. kerületi csendrendeleten

Módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet annak benyújtása előtt, így az bizonyos, hogy nem kell éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátóipari egységeknek, illetve azon vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt - mondta Gergely József, a VII. kerület szocialista alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az új rendelet-tervezet azt is tartalmazza, hogy ha sikerül a vendéglátósoknak a környező házak lakóival megállapodniuk, akkor tovább is nyitva tarthatnak.

Mint az alpolgármester elmondta: pénteken terjesztik a helyi képviselő-testület elé a rendelet-tervezetet, de előtte a módosításokról még egyeztetnek a képviselők. Gergely József szerint a rendelet elfogadása az egyetlen “eszköz”, ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekében lépjen, hiszen a probléma – vagyis az éjszakai randalírozás – hatósági keretek között nagyon nehezen kezelhető. Közlése szerint a kerületben 154 olyan vendéglátóipari egység van, amelyet érint a csendrendelet, ez az összes egység mintegy 10 százaléka. A randalírozások viszont a belső Erzsébetvárosban élő mintegy 12 ezer ember jelentős részét érintik – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón ismertették azt a levelet, amelyet az alpolgármester a belügyminiszternek címzett. A levélben – az önkormányzat nevében – azzal a kéréssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy a nyári időszakban a rendőrök átcsoportosításával segítse az “éjszakai közterületi rendfenntartás” megóvását. Mint írta: a pénteken tartandó képviselő-testületi ülésen, felterjesztési jogukkal élve, arra kérik az Országgyűlést, hogy törvényi felhatalmazással rendezze a rendőrség intézkedési és eljáró jogkörét az éjszakai közterületi rendbontás, zajokozás megfékezésére.

A sajtótájékoztatón megjelent az Élő Erzsébetvárosért Egyesület két képviselője is. Egyikük, Kecskés Gusztáv elmondta, hogy a szervezet alapvetően elsietettnek érzi a rendeletet. Mint hozzátette: a zajt valóban korlátozni kell, de itt nem az üzletek nyitva tartása a valódi probléma, hanem a vendégek magatartása.

A tervezett rendelet ellen tiltakozott Bojár Iván András városarculati tanácsnok is. Közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy a szabályozás tervezett elfogadása összefügg az októberi önkormányzati választásokkal. Mint írta: tiltakozik “Erzsébetváros problémakerülő, a választásokra kacsingató demagógiája” ellen.

Korábban ugyancsak a tervezet ellen tiltakozott, és aláírásgyűjtő akciót indított az Élő Erzsébetvárosért Egyesület. Álláspontjuk szerint a szabályozás nem szolgálná a főváros fejlődését. Szerintük – tekintettel az októberi önkormányzati választásokra – az inkább politikailag, mint szakmailag indokolt.
Egy közösségi honlapon is tiltakozó akciót indítottak civilek. A “Nem az erzsébetvárosi csendrendeletre!” elnevezésű facebook-csoportnak már mintegy hatezer tagja van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik