Belföld

Várólistán az orvosok is

Több ezer orvos, patikus dolgozik érvényes működési engedély nélkül.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal késik a dokumentumok kiállításával. Március végén mintegy 35 ezer orvos, fogorvos, gyógyszerész engedélye járt le. Újat az kaphat, aki az elmúlt öt évben részt vett a kötelező továbbképzésen, összegyűjtötte az előírt kreditpontokat.

A Magyar Nemzetnek több orvos is azt mondta, hogy teljesítette a feltételeket, de az új engedélyt nem kapta meg. Ennek híján a hatályos jogszabály alapján csak felügyelet mellett dolgozhatnak. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke szerint viszont nincs szükségük felügyeletre, ha az engedélyt csak a hivatali késlekedés miatt nem kapták kézhez.

Paphalmi Rita a csúszást azzal indokolta, hogy a feladatot nemrég kapták meg, a kis szervezet nem jutott a végére, hiszen rövid idő alatt 35 ezer engedélyt kell megújítani, de várhatóan heteken belül végeznek. Az új engedélyeket visszamenőlegesen állítják ki. Az engedélyek megújítását korábban a kamarák végezték, a feladat az előző kormány idején került át a hivatalhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik