Belföld

Sólyom hívei szerint Schmitt simulékony

Az alkalmazkodóképesség erénye juttatja Schmitt Pált a Sándor-palotába – véli a Sólyom for President mozgalom két kezdeményezője. Megtudtuk: a Fidesz döntéshozói érdemben nem mérlegelték Sólyom ismételt jelölését, sőt nehezteltek az aláírókra.

Nem lepődtem meg – mondta az fn.hu-nak Mellár Tamás, aki lapunktól tudta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált jelöli államfőnek. A jobboldalhoz sorolt közgazdász, aki az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, a Sólyom for President mozgalom egyik kezdeményezője.

A döntés motivációja világos: a Fidesz célja, hogy a rendszerértékű változtatásokat minél gyorsabban és egyszerűbben lehessen véghezvinni – értékelte a döntést a közgazdászprofesszor. Kétharmados többségével a Fidesznek kötelessége a rendszerváltás végigvitele, de a folyamatban szükség van ellenpontokra, amelyek garantálják, hogy az nem csúszik félre – folytatta Mellár Tamás, aki szerint Sólyom László autonóm személyisége ilyen ellenpont lehetett volna.

Arra a kérdésünkre, hogy tudomása szerint a Fidesz döntéshozói érdemben megfontolták-e a Sólyom for President mozgalom szempontjait, Mellár azt mondta: „Nem volt érdemi vita, ajánlásunk miatt inkább nehezteltek ránk.”

A mozgalom másik emblematikus, egykor Fidesz-közeli tagja, Tölgyessy Péter az MR1-nek nyilatkozva már hétfőn véleményt formált az ügyben. A politikai elemző, aki nyolc évig (1998-2006) a párt országgyűlési képviselője volt, azt mondta: „A mostanáig komolyan szóba hozott többi jelölt a tiszteletreméltó, ám a szuverén fellépésre feltehetőleg igényt nem formáló akadémikus vagy a felsőbbség elvárásaihoz mindig hajlékonyan igazodó személyiség kategóriájába tartozott.” Az elemző neveket udvariasságból nem említett, de nyilvánvaló, hogy Vízi E. Szilveszterről és az utóbb befutó Schmitt Pálról szól a fenti jellemzés.

„Az eddigi tapasztalatok szerint Orbán Viktor a folytonos politikai versengésből kilépve jobbára magának kívánja fenntartani a nemzet egészének képviseletét. Ezen aligha változtat, ám kérdéses: államfőjelöltjével mennyire kívánja kiszélesíteni táborát? Olyan jelöltet választ-e, aki személyiségének erejével gyarapítja kormánya tekintélyét, vagy a miniszterelnök, szorongva a rá váró feladatok nagyságától, inkább az államfő alkalmazkodóképességét tekinti a legfontosabb erénynek?” – mondta Tölgyessy a Kossuth Rádióban. Schmitt jelölése után, a logikát folytatva elmondhatjuk: Orbán a második lehetőséget választotta.

A csaknem háromezer tagból álló Sólyom for Presient Facebook-csoport egyetlen tagja kommentálta a jelöltjük elbukásáról szóló hírt a bejelentés után másfél órával.

Scmitt Pál államfői jelöléséről itt tudhat meg mindent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik