Belföld

Nyilvántartanák központilag a bankszámlákat

A rendőrség illetékesei szeretnék, ha létrejönne egy központi bankszámla-nyilvántartó - írja a Népszabadság.

Hatvanhét bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel egy éve alatt, amióta fennáll a Magyar Vagyon-visszaszerzési Hivatal – értesült a Népszabadság.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon és az EU tagállamaiban 264 ingatlant, 310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket és közel kéttucatnyi bankszámlát foglaltattak le. A lap úgy tudja, hogy a hivatal munkájának megkönnyítése érdekében a rendőrség központi bankszámla-nyilvántartót állíttatna föl.

Az Európai Unió Tanácsa 2007 végén döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig létre kell hozniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt. Ennek az lenne a feladata, hogy elősegítse a bűncselekményekből származó jövedelmek és a hozzájuk kapcsolódó tulajdonok felkutatását, amelyeket a büntetőeljárás során az illetékes hatóságok befagyaszthatnak, lefoglalhatnak vagy elkobozhatnak.

Ennek megfelelően Magyarországon a hivatal a Nemzeti Nyomozó Iroda keretei között alakult meg, mindössze nyolc fővel és Bereczki Zoltán, az NNI illetékes osztályvezetője szerint az eljárása sokkal gyorsabb, mint a jogsegély, ami a bűnözők külföldre menekített vagyonának felkutatására alkalmazott hagyományos eljárás.

Ugyanakkor a hazai szabályozás nem könnyíti meg a hivatal dolgát, sok uniós tagállammal ellentétben Magyarországon nincs központi bankszámla-nyilvántartó, ahol percek alatt ki lehetne deríteni, hogy valakinek mely bankokban, takarékszövetkezetekben és brókercégeknél van számlája. A rendőrség illetékesei azt szeretnék, ha a bűnös pénzek hatékonyabb felderítése érdekében nálunk is létrehoznának egy központi bankszámla-nyilvántartót – írta a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik