Belföld

Végigszántotta az országot a vihar

Sérülteket, lótetemeket és súlyosan károsult településeket, városokat hagytak maguk után az országban péntek délután pusztító viharok. Mezőhegyest újjá kell építeni, két meteorológiai szolgálat pedig összekapott.

Hatalmas eső zúdult Szegedre és környékére péntek kora délután, a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte – tapasztalta az MTI tudósítója. A tűzoltókhoz több mint nyolcvan riasztás futott be, fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták őket. Húsz perc alatt mintegy harminc milliméter eső esett a heves zivatarban Szegeden és környékén – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője az MTI megkeresésére.

Szudár Béla elmondta: a várost a zivatar keleti irányba hagyta el, s még erősödött is. Megfigyelői telefonok érkeztek Mezőhegyes és környékéről, hogy néhol dió nagyságú jég is esett. Az ilyen típusú zivatargócokban egyébként csak 4-5 százalékban hullik jég, nagyon kis területen – magyarázta. A következő, hasonló intenzitású csapadékzóna estére várható Szeged és környékére – tette hozzá a szakember.

Eddig több mint nyolcvan riasztást kapott a tűzoltóság Csongrád megyében, fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz várják a segítségüket – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek. Tátrai János kifejtette: Szegeden és környékén mintegy 25 helyszínen kell dolgozniuk. A legrosszabb a helyzet Makón és környékén, ott több mint 40 helyszínre várják őket. Csanádpalotán van olyan utca, ahol csaknem húsz fát döntött ki a szél – tette hozzá.

Mezőhegyesen még nem láttak ilyet

A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar akkor csapott le a Mezőhegyesre, amikor éppen egy fesztivált rendeztek. Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a helyszínről elmondta az MTI-nek, hogy ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a patinás platánokon alig maradt levél. Pénteken 12 óra körül csapott le a vihar a térségére, a várost a helyiek beszámolója szerint óriási széllökések és diónyi nagyságú jég kíséretében érte el az ítéletidő. Többen tornádó-szerű jelenséget is látni véltek, mely a fákat valósággal lecsupaszította a levéltől – írja a Beol.hu hírportál.
Fotó: MTI

Fotó: MTI

A vihar következtében legalább tíz ember megsérült, többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat. A vihar következtében több ló is elpusztult, a ménes egy része szétszaladt. A helyszínen ugyanis egy nemzetközi lóversenyre készültek, s a településen ma kezdődött volna egy háromnapos rendezvény, a Lángos Fesztivál.

Két ló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amikor beszakadt az istáló teteje, hogy el kellett altatni. A versenypályán a szemtanúk úgy nyilatkoztak, hogy szél erejére jellemző: fogták a megrémült lovakat, hogy ne szabaduljanak el, s a szél az állatokkal együtt kapta fel őket és dobta arrébb. A település határában a búzát „elfektette” a vihar, a kukoricát pedig összevagdosta a jég. A településen döbbenetes a látvány: a fákról nem csupán a leveleket, hanem néhol a kérget is lehántotta a jég, ahogyan például néhány lakóház vakolatát is leverte. Az utcákon összegyűlt vízbe, jégbe néhány helyen leszakadt villanyvezetékek lógnak, a településen nincs áram. „Olyan volt, mint a világvége” – mondták a helyiek a Beol.hu-nak a vihar után. A képviselő már felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost. Simonka György kezdeményezni fogja azt is, hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg a város megsegítése érdekében

A jelzőműszer is tönkrement

Több településen is jelentős pusztítást okozott a péntek délutáni vihar Csongrád megyében; Csanádpalota mellett Csanádalbertiben és a megye legkeletibb részén, Pitvaroson is – közölte a megyei katasztrófavédelem az MTI-vel. Pitvaroson három ház lakhatatlanná vált, egy család ideiglenes elhelyezéséről az önkormányzatnak kellett gondoskodnia – mondta el Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a polgári védelem szakemberei jelenleg a településeken történt károk felmérésén dolgoznak. Szurdár Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője az MTI-nek elmondta: a vihar erősségére jellemző, hogy az “időtálló” meteorológiai jelző automatát Pitvaroson rövid időn belül tönkre tette, így csak a kezdeti helyzetről vannak adatok. Nagyon intenzív volt a Pitvarosra érő csapadék, hisz míg működött, 200-300 milliméter óránkénti csapadékot jelzett a radarkép. Az állomásról több adat nem érkezett, valószínűleg az erős szél és a jég miatt – tette hozzá a szakember.

Összecsaptak a meteorológusok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) elhatárolódik az Időkép internetes portál és az egyik biztosítótársaság által közösen működtetett SMS – viharjelzési szolgáltatásától – közölték a szervezetek az FN.hu-val.

Az OMSZ-hoz és az OKF-hez beérkező telefonos megkeresések alapján a szolgáltatást megtévesztőnek, pánikkeltésre alkalmasnak és szakmailag megalapozatlannak tartjuk. Az OMSZ megítélése szerint az Időkép olyan amatőr szerveződés, amely nem rendelkezik alkalmas műszerparkkal, szakértői és infrastrukturális háttérrel, álláspontunk szerint ezek hiányában viszont nem lehet felelősséggel viharjelzési szolgáltatást működtetni. Az OKF cáfolja az Időkép honlapján olvasható kijelentést, mely szerint a katasztrófavédelmi szervek, egységei feladataik végrehajtása során az Időkép szolgáltatását alkalmazzák – zárul a közlemény.

Az Időkép visszautasította az OMSZ közleményét. A honlap működtetői arra hivatkoznak: rendelkeznek saját, budapesti telepítésű, nagy hatósugarú, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által meteorológiai radarként elismert lokátor percenként frissülő radarképével, másodpercenként frissülő villám-lokalizációs rendszerrel, mintegy 250 általános célú, valós idejű meteorológiai mérőponttal, illetve égkép-figyelő kamerával, valamint diplomás, szakképzett meteorológusi felügyelettel, amelyek együttesen teszik a szakmailag megalapozottá az ultra-rövidtávú előrejelzéseket. Az Időkép határozottan visszautasítja azt is, hogy a kiadásra kerülő SMS-ek pánikkeltőek vagy riogató jellegűek volnának; éppen ellenkezőleg, céljuk az anyagi károk és esetleges személyi sérülések megelőzése az érintett régiókban – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik