Belföld

Horváth Csaba nyitott egy civil jelöltre

Az LMP-vel közös főpolgármester-jelöltben gondolkozik az MSZP, a Lehet Más a Politika viszont még nem kötelezte el magát a közösködésre. A szocialisták a Fidesztől féltik Budapestet.

Egyelőre ő tekinthető az MSZP főpolgármester-jelöltjének, de egy konszenzusos jelölt esetében szívesen félreáll – mondta el az fn.hu-nak Horváth Csaba. A szocialista politikus hozzátette, hogy az MSZP jelöltjeként csak ő indulhat, ugyanis a párt fővárosi küldöttértekezlete még februárban Horváthot jelölte a posztra.

Elképzelhető azonban, hogy Horváth maga állna félre, ha meg tudnának egyezni egyes civilszervezetekkel és elsősorban – a fővárosban erős – LMP-vel egy közös, mindenki számára elfogadható civil jelöltről. Demszky Gábor korábbi helyettese úgy vélte, „meg kell akadályozni Budapesten a Fidesz túlhatalmát”. Kérdésünkre ugyanakkor Horváth azt mondta, ő maga jelen pillanatban nem lát olyan civilt, aki alkalmas lenne és vállalná a jelöltséget.

A szocialisták nyitását az LMP felé Steiner Pál, a fővárosi szocialista frakció vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy „egy széles körű választási együttműködést tartanának szükségesnek a Fidesz leendő jelöltjével szemben”.

Úgy tudjuk, az LMP-t még nem keresték meg az ügyben, sok idejük viszont nincs a tárgyalásra, mert a Lehet Más a Politika a hétvégén szeretne – saját – főpolgármester-jelöltet állítani.

Szombaton rendkívüli kongresszust tart az LMP, ahol a résztvevők az önkormányzati választáson való indulás feltételeiről határoznak, de személyi döntéseket nem hoznak, így főpolgármester-jelöltjüket sem nevezik meg – mondta el csütörtökön az MTI-nek Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

“Úgy gondolom, több olyan politikusunk is van, aki alkalmas lenne a posztra, és ha a szocialisták úgy gondolják, hogy az LMP jelöltje jobb annál, mint akit ők tudnak állítani, akkor javaslom, hogy támogassák a miénket” – mondta Karácsony Gergely.

Hozzátette, véleménye szerint nagy a valószínűsége annak, hogy nem fognak tárgyalásba bocsátkozni a szocialistákkal. Az MSZP által indítani tervezett Horváth Csaba támogatása kapcsán azt is hangsúlyozta, ha bármely kiemelt poszton felmerülne a közös indulás lehetősége, akkor ahhoz az LMP kongresszusának hozzájárulása is kellene, vagyis nem a párt vezetői, hanem annak egésze dönt a kérdésben.

wieszt mandátuma

Steiner Pál szerint a vesztegetéssel meggyanúsított és őrizetbe vett Wieszt János képviselő visszaadja majd a szocialisták listáján szerzett mandátumát. A szocialista mandátumnak azért van jelentősége, mert a várost kisebbségből irányító SZDSZ, a pártból kilépett liberálisok (független képviselők), valamint a szocialisták eddig egyfős többséggel tudták meghozni a főváros szempontjából fontos döntéseket. Wieszt János most előzetesben ül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik