Belföld

Martonyi szorosabb viszonyt sürget Olaszországgal

Szorosabbra kell fűzni az együttműködést Magyarország és Olaszország között - mondta Martonyi János külügyminiszter, miután olasz partnerével, Franco Frattinivel tárgyalt, és aláírták a két ország stratégiai együttműködéséről szóló dokumentumot.

Martonyi János a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a két ország álláspontja több fontos kérdésben azonosos, ezért sürgetni kell “a versenyképességet erősítő Európa 2020 stratégia megvalósítását, a gazdasági koordináció erősítését, az uniós intézmények közötti egyensúly biztosítását, valamint hatékony működésüket”.

Hozzátette azt is, hogy kívánatos lenne az olasz jelenlét növelése Magyarországon mind politikai, mind gazdasági, mind pedig kulturális szempontból.

Martonyi szorosabb viszonyt sürget Olaszországgal 1

Franco Frattini is hasonló véleményének adott hangot, hangsúlyozta, hogy látogatásának célja a kapcsolat erősítése Magyarországgal. Olaszország szeretné növelni gazdasági jelenlétét Magyarországon “mind mennyiségileg, mind minőségileg” – mondta.

Reményeik szerint Horvátország is hamarosan EU-taggá válhat, de biztatni kell a többi nyugat-balkáni államot is, hogy kötelezzék el magukat az integráció mellett, ellenkező esetben megnyílhat az út a szélsőségek és a nacionalizmus előtt – fejtette ki Frattini.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik