Belföld

Lendvai: Hajrá ügyészség!

A Fidesz lemondatná, a kerületi polgármester elhatárolódik tőle, Lendvai Ildikó pedig nem tud más MSZP-s politikus érintettségéről a Wieszt-ügyben.

A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy Wieszt János a jövőben se a XI. kerületi önkormányzatban, se a Fővárosi Közgyűlésben ne képviselhesse a kelenföldi lakosokat, illetve a budapestieket – mondta Kupper András. A parlamenti képviselő kijelentette, ha ezt nem teszik meg, akkor a kerületben rendkívüli önkormányzati ülést hívnak össze azzal a céllal, hogy Wieszt János se a vagyongazdálkodási bizottság elnökeként, se képviselőként ne vehesse fel a tiszteletdíját. A szocialista politikust kedden vették őrizetbe vesztegetés gyanújával.

Az MSZP nem tud arról, hogy más szocialista önkormányzati képviselők is érintettek lehetnek Weiszt János ügyében – közölte Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke hozzátette: ha tudtak volna ilyenről, akkor már feljelentést tettek volna. „Hajrá ügyészség, hajrá bíróság, tárják fel az igazságot” – fogalmazott.
Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere azt kéri a Wieszt-üggyel kapcsolatban, hogy a következő választási kampányban ne a kerületi önkormányzatot használják fel. Közleményében azt írja: az elmúlt 12 év vagyonhasznosítási gyakorlatának és elveinek vizsgálatára bizottságot hoztak létre, az ügyben érintett ingatlanokkal kapcsolatban pedig a polgármester hivatalból a bírósághoz fordult.

A Wieszt-ügy május 20-án pattant ki, az Index.hu-n megjelent videófelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó. A Fidesz helyi szervezete a videó alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen. Az MSZP-s politikust kedden hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a férfit őrizetbe vették, majd a lakásán és egy másik ingatlanban is házkutatást tartottak. Ezt követően gyanúsítottként hallgatták ki hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség indítványozza a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik