Belföld

954 centinél tetőzött a Tisza

Annak ellenére, hogy az ország valamennyi folyója apad, minden idők második legnagyobb árhulláma 954 centiméterrel tetőzött Szolnoknál, a Közép-Tiszán.

A Tisza a felső szakaszán már apad, Szolnoktól a déli országhatárig viszont még lassan árad. Szegednél pedig várhatóan három napon belül tetőzik a folyó másodfokú készültségi szint mellett. Így jelenleg 382 kilométeren rendkívüli, 640 kilométer hosszú védvonalon pedig harmadfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tiszán a gátak jól bírják a rendkívüli terhelést, a szokásos fakadóvizek, szivárgások megjelenésén kívül más káros jelenséget eddig nem észleltek.

Ebben szerepet játszhat, hogy múlt csütörtökön a szakmai szervezetek javaslatára megnyitották a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff közelében lévő árapasztó tározót, amit vasárnap hatvan százalékos feltöltés mellett lezártak. Ezért az árhullám tetőzését az előrejelzetthez képest mintegy negyven centiméterrel sikerült csökkenteni.

954 centinél  tetőzött a Tisza 1

A tározótöltést a térség felett átvonuló vihar által keltett hullámverés több helyen megrongálta. A kár mértékét viszont csak a tározó ürítését követően lehet megállapítani.

Az ország többi, árvízzel sújtott területén tart a kárfelmérés és a helyreállítás. A borsodi védvonalaknál, a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén a vízügy szakemberei főleg szivattyúzási feladatokat látnak el.

Ugyanakkor, az elmúlt 24 órában 88 településen kellett védekezni az árvíz és a belvíz ellen; ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 10, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 38, Bács-Kiskun megyében 6 településen és a korábban kitelepített emberek közül még 1329 lakos nem térhetett vissza lakhelyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik