Belföld

Szándéknyilatkozatot írt alá a leendő szlovák koalíció

Politikai szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovákiai jobboldali párt a közös kormány megalakításáról.

A dokumentumot a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Szabadság és Szolidaritás, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd vezetői írták alá kedd esti találkozójukon.

Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió kormányfőjelöltje közölte, hogy a dokumentumról szerdán tájékoztatják Ivan Gasparovic köztársasági elnököt.

„Megállapodtunk azokban a kiemelt feladatokban, amelyre figyelmünket összpontosítani akarjuk, s mindezekről mihamarabb tájékoztatni kívánjuk a közvéleményt” – mondta újságíróknak Radicová. Hozzátette: polgárbarát megoldásokban gondolkodnak.

A szándéknyilatkozat szerint a négy párt tudatában van az ország jelenlegi problémáinak. Az új kormány kiemelt feladatának tekintik a gazdasági válság és a Fico-kormány felelőtlen politikájából fakadó következmények felszámolását, az új munkahelyek megteremtését, a családok helyzetének megerősítését, Szlovákia eladósodásának megállítását, a jogállam elveinek és a kisebbségek helyzetének megerősítését, a hatalom magánjellegű befolyásolása és a korrupció elleni harcot.

A felek megegyeztek abban is, hogy szakbizottságot hoznak létre, amely összeállítja a koalíció programjának téziseit, s előkészíti a koalíciós szerződés aláírásának feltételeit. A szerződés rögzíteni fogja a koalíciós együttműködés mechanizmusait is. A pártok vezetői a jövő kedden találkoznak újra, hogy megvitassák a koalíciós szerződés és a programtézisek addigra elkészülő változatát.

Az új szlovák kormány megalakulásának időpontját firtató kérdésre válaszolva Radicová azt mondta, nincs szükség semmiféle sietségre. „Úgy vélem nem kell semmit elsietni, hogy a megállapodásokat a jövőben ne lehessen megkérdőjelezni” – jegyezte meg a politikus.

A szombati parlamenti választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte, de a pártnak a 150 tagú testületben csak 62 mandátuma van. Eddigi koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt mindössze kilenc mandátumot szerzett, így közösen sincs többségük a törvényhozásban. A Smer harmadik partnere, a Vladimír Meciar vezette HZDS nem jutott be a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik