Belföld

Pert vesztett Dávid Ibolya

Valótlanul állította Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke 2008 szeptemberében Tombor Andrásról, hogy a párt 2008-as tisztújításával kapcsolatban utasítást adott az UD Zrt.-nek rá, illetve pártjára terhelő adatok akár titkosszolgálati eszközökkel történő gyűjtésére - mondta ki nem jogerősen a Fővárosi Bíróság kedden.

Az elsőfokú bíróság szerint Dávid Ibolya alperes nem sikerült bizonyítania a személyiségi jogi perben, hogy a felperes ilyen tartalmú megbízást adott volna a biztonsági cégnek, az pedig nyilvánvalóan sértő, ha valakiről azt állítják, hogy politikai küzdelmekben titkosszolgálati eszközöket alkalmaz. Ezért kell a volt MDF-es politikusnak az MTV A szólás szabadsága című műsorában a saját költségén nyilvános elégtételt adnia a felperesnek, Orbán Viktor egykori miniszterelnöki főtanácsadójának.

A szóbeli indoklásban ugyanakkor elhangzott az is, hogy az eljárás adatai szerint a felperes az általa állítottnál jelentősebb szerepet játszott az MDF tisztújításában. Ennek kapcsán még Herényi Károly akkori MDF-es politikussal is alkudozott, továbbá az UD Zrt. egyik vezetője és a felperes között is közelebbi kapcsolat volt annál, mint, amiről a felperes beszámolt a perben, de hogy milyen tartalmú megbízást adhatott Tombor, illetve, hogy az megfigyelésre vonatkozott-e, az az eljárás során nem volt megállapítható.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában elhangzott az is, hogy a bíróság nem kívánja minősíteni az ügyben megnyilvánuló politikai kultúra színvonalát. Így többek között azt, hogy ki, milyen eszközöket alkalmazott a hatalom megragadásáért, illetve megtartásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik