Belföld

Kumin Ferenc: nem bonyolult kijavítani a visszaküldött törvényt

A köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra a visszaküldött kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény kijavítása nem túl bonyolult, és még az eredeti jogalkotói szándék sem vész el – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője az MTV Ma Reggel című műsorában.

Kumin Ferenc szerint fontos a munkavállalók alapvető védettsége, és minimális normákat be kell tartani. A jogszabályt javítani lehet és ez nem is túl bonyolult. Bár nem akar ötleteket adni, de abban a felsorolásban, amely az elbocsátások indokait határozza meg, például sokkal tágabb kört is meg lehet határozni.

A kommunikációs vezető szerint az államfő érvelése nagyon világos volt. Sólyom László álláspontja szerint az indokolás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával, mivel az EU Alapjogi Chartája kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre. Ezzel a Magyarországot is kötelező európai jogi tilalommal ellentétes egy olyan szabályozás, amely indokolás nélkül teszi lehetővé az elbocsátást.

Az államfő az Országgyűlés elnökének írt levelében hangsúlyozza, hogy az uniós jogba ütközés nem eredményezi a magyar jogszabály alkotmányellenességét, ezért nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Sólyom László levelében hangsúlyozza, hogy a kormánytisztviselőkről szóló törvény az indokolás nélküli elbocsátás lehetőségével veszélyezteti a közigazgatás semleges és szakmai szempontokat szem előtt tartó működését, hiszen akár a felettese utasítását szakmai megfontolások alapján vitató kormánytisztviselő is bármikor tarthat jogviszonyának megszüntetésétől.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Lázár János hétfőn közölte, hogy megfontolja a köztársasági elnök átiratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik