Belföld

Este minden metrón lesz rendőr Bécsben

Szinte minden éjszakai metrószerelvényen rendőrökből és biztonsági őrökből álló csapat fog járőrözni Bécsben attól a perctől kezdve, amikor szeptemberben beindul az éjszakai üzemmód.

„Egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek szubjektív biztonságérzetét” – hangsúlyozta Michael Häupl bécsi polgármester keddi sajtótájékoztatóján. Éjszaka kizárólag az új, V-típusú metrókocsikból álló szerelvényeket fogják forgalomba állítani, ezek nem elkülönített vagonokból állnak, végig lehet rajtuk menni és ipari kamerával felszereltek.

A 22 új éjszakai biztonsági őr, akik az éjszakai buszjáratokon már szolgálatot teljesítő, 25 fős egységet egészítik ki, csak a „házirend” betartását fogják biztosítani, a rendőrségi hatáskörbe tartozó feladatokat járőrtársaik látják majd el. A közlekedési cégek biztonsági szolgálatai és a rendőrség közötti együttműködést nemzetközi példák már igazolták – mondta Gerhard Pürstl bécsi rendőrkapitány.

A metróban tavaly szeptember óta bevezetett, fokozott napközbeni rendőri ellenőrzés jól bevált – helyeselt Karl Mahrer tartományi rendőrparancsnok. Ez idő alatt 1111 embert állítottak elő, köztük 803 bűnelkövetőt. A hatóságok azt remélik, hogy a már szolgálatba állított 80-120 rendőrrel el tudják látni az éjszakai műszakkal kibővülő feladatokat is.

Februárban népszavazással határoztak arról, hogy az osztrák fővárosban hétvégén és ünnepnapokon is közlekedjenek éjszakai metrójáratok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik