Belföld

Tölgyessy az új hitvallásról, médiáról

Az alkotmányjogász szerint egyre világosabb a Fidesz kormányzati credója

Az új hatalom a feltörekvő új középrétegek igényeinek megfelelően kirobbanó önbizalommal használja a közhatalom eszközeit – véli az alkotmányjogász a közrádióban. Egyelőre inkább a szimbolikus ügyek forradalma, a hatalom teljes kézbevétele folyik. A nagy ugrás elmaradt.

Tölgyessy azt mondta, a Fidesz partraszállása, minden baloldali várakozás ellenére, a gyenge ellenzék miatt is, befejeződött. A vágyottnál sokkal szűkösebb költségvetési korlátok közt ugyan, de a jobboldal folytathatja előrenyomulását, a megingások dacára az Orbán-kormány nem jut őszre az Antall- vagy a második Gyurcsány-kabinet sorsára.

“Ám a szlovák választási eredményekből is látszik, hogy a szimbolikus nemzetpolitizálásnak egymagában milyen korlátozott a hatóköre. Az esély most Orbán Viktoré. A mostani 29 pont azonban nem lendíti lényegileg más pályára a magyar gazdaságot. Változatlanul nem tudni, a szélesebb választói csoportok áldozathozatala nélkül, miként lehetséges a kilábalás” – tette hozzá.

Tölgyessy szerint az biztos, hogy a pártokat alkura kötelező médiamodell nálunk megbukott: rendszeresen döntésképtelenséget, vezető nélkül maradó intézményeket, jellegtelen vezetők megbízatását, a televíziós műsorkészítés kormánypárti befolyásolását eredményezte.

Most mégis ennek a lehetőségeit tenné még teljesebbé a Fidesz-javaslat. Az elemző szerint ennél alighanem jobb lenne a BBC-modellhez történő visszatérés, ahol az intézményvezető kinevezése a miniszterelnök felelőssége, ám a kinevezés után már nincsenek a kormánynak a közvetlen beavatkozásra eszközei.

Ebben a megoldásban egyértelműek a felelősségi viszonyok: a kormányfő kiválasztottja vélhetőleg tábora legjobbjai közül kerülne ki, aki szakmai hírnevét erősítve igyekezne a lehető legtöbb embert elérő műsorpolitikát folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik