Belföld

Szeged a szúnyogok ellen kért pénzt

Árad a Tisza is, de a vérszívók most nagyobb gondot jelentenek.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tiszán Mindszentnél reggel hatkor az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Mindszentnél éjszaka a folyó átlépte a harmadfok elrendelésének szintjét, a 850 centis magasságot.

Az algyői híd és az országhatár között, valamint a Maros-torkolatnál – Szegeden is – másodfokú a készültség. Az igazgatóság többi védvonalán, a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú készültség mellett dolgoznak.

Szegednél várhatóan nem kell harmadfokú készültséget elrendelni, a legmagasabb vízállás 2006-ban volt Mindszentnél és Szegednél is: előbbi helyen 1062 centiméteren, az utóbbin 1009 centiméteren tetőzött a Tisza.

A Tisza várhatóan 800 centi körüli vízállással, két méterrel a 2006-os, 1009 centiméteres rekordszint alatt tetőzik Szegednél – közölte Botka László polgármester. A szocialista politikus szerint a lakosságot érintő korlátozásra a védekezés miatt előreláthatólag nem lesz szükség.

A térségben komoly gondot okoz a szúnyoginvázió, ezért Szeged és a környező települések a szúnyogirtási munkák elvégzéséhez saját forrásaik kiegészítését kérik a központi költségvetésétől – tudatta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik