Belföld

Megkezdődött az SZJA visszaszámlálás

Június 21-ig kell befizetniük az szja első részletét azoknak, akik részletfizetési lehetőséget kértek - hívja fel a figyelmet az APEH.

Részletfizetést azok a magánszemélyek kérhettek – azok kivételével, akik vállalkozási tevékenységet folytatnak és általános forgalmi adó fizetésére kötelezettek -, akiknek az szja fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 100 ezer forintot. Az adót legfeljebb négy egyenlő részletben lehet megfizetni.

Attól függően, hogy valaki 2, 3 vagy 4 hónapot választott, az egyes részletek befizetésének határideje június 21., július 20., augusztus 23., illetve szeptember 20.
Az egyes részletek összege a bevallásban jelölt részletek számától függően a teljes fizetendő személyi jövedelemadó fele, egyharmad vagy egynegyed része. Ha az adóhatóság javította a bevallást, vagy az adózó önellenőrzéssel helyesbítette, a fizetendő összeget ennek figyelembevételével kell kiszámítani.

Abban az esetben, ha az adózó a részletfizetéshez a készpénz-átutalási megbízást az első részlet időpontjáig nem kapja kézhez, a bevallási kötelezettség teljesítéséhez korábban kiküldött egységcsomagban található személyi jövedelemadó befizetésére szolgáló bizonylat felhasználásával is teljesítheti az első részlet megfizetését.

Az APEH a honlapján közzétett tájékoztatóban figyelmeztet arra: ha valaki nem teljesíti az esedékes részlet megfizetését, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ekkor az adóhatóság a tartozás fennmaradt részére az eredeti esedékesség napjától (2010. május 20-tól) késedelmi pótlékot számít fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik